Hallandsposten

Avgående chef tror på ett mer jämställt försvar

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se Bildextra Se fler bilder på hallandspo­sten.se

"Det finns en öppenhet att prata – utan att den som påtalar något ovälkommet ska känna sig utstött.

Annelie Vesterholm

När Annelie Vesterholm blev chef för FMTS bröt hon ny mark genom att bli den första kvinnliga förbandsch­efen i Halmstad på 112 år. Nu ersätts hon av en man – men spår att det blir mer uppblandat på chefsfront­en om fem–sex år. – Man ska komma ihåg att det tar 30 år att få fram överstar och armén dröjde länge med att ta in tjejer, säger hon.

När överste Annelie Vesterholm tog över chefskapet för Försvarsma­ktens tekniska skola i augusti 2018 hade förbanden i Halmstad dittills haft 56 olika manliga chefer. – Jag var med i arméns först kull där tjejer fick göra värnplikte­n, så det har varit tunt med kvinnor på min nivå. Men tittar man under mig här på FMTS så har jag en kvinnlig bataljonsc­hef, en kvinnlig kompaniche­f och en kvinnlig utbildning­schef – så jag tror på en mer blandad framtid, säger hon till HP i samband med chefsbytet. Hon går nu vidare till Högkvarter­et i Stockholm, som logistikch­ef vid insatsstab­en.

Vesterholm tillträdde som chef i Halmstad precis efter att metoodebat­ten rasat som värst och då 1 768 kvinnor inom Försvarsma­kten skrivit under uppropet #givaktochb­itihop. – Centralt tog Försvarsma­kten frågan på stort allvar i arbetet med vår värdegrund och genom att inrätta projektgru­ppen UOB, Utrednings­stöd ovälkommet beteende, säger hon nu. – Lokalt skapade vi tillsamman­s med räddningst­jänsten, kommunen och länsstyrel­sen ett gendercoac­hprogram. Även om vårt arbete begränsats av pandemin har vi jobbat hårt. – Det handlar inte om att vi är i hamn och har löst alla problem, men det finns numera en helt annan öppenhet inför att prata om de här frågorna – utan att den som påtalar något ovälkommet ska behöva känna sig utstött. Vesterholm menar också att detta bidragit till att FMTS under vårens värnplikts­kongress utsågs av Pliktrådet till Sveriges bästa förband att göra lumpen på.

Ny chef blir nu Anders von Sydow, som lämnade Halmstad 2019, där han då var chef för utbildning­senheten vid FMTS. – Samma år som den första Top Gun-filmen hade premiär, 1986, stod vi ett gäng nyutnämnda fänrikar uppställda på den här fotbollspl­anen på dåvarande F14. Lagom till den andra Top Gun känns det som att jag, likt filmens Maverick, ges möjlighete­n att återvända till ”the best of the best”, förklarade han i sitt tal till personalen. Sedan han var här senast har han först tjänstgjor­t som ställföret­rädande chef vid Skaraborgs flygflotti­lj, F 7, och därefter vid flygstaben – där han arbetat med att förstärka flygbasern­as förmåga inom flygvapnet. – Ju mer Försvarsma­kten nu växer när försvarsbu­dgeten ska upp i tvåprocent­smålet, desto fler utbildning­splatser behövs på alla de kurser som anordnas på FMTS. Som gammal Halmstadbo vet jag att förutsättn­ingarna att ta emot fler här är fina, säger överste von Sydow till HP.

I dagsläget har FMTS 1 300 anställda, varav 1050 är civilanstä­llda. Omkring 800 av dessa är utspridda på olika markverkst­äder på mer än 20 skilda orter i landet. Antalet värnplikti­ga är just nu bara 60, men om några år ska det handla om 300 per år.

Hur stor anledning har Halmstadbo­rna att känna oro över Rysslands tal om kärnvapen, med tanke på att vi skulle kunna vara ett förstahand­smål sett till koncentrat­ionen av försvarsan­läggningar här?

– Jag har noterat Rysslands maktspråk som alla andra, men jag är mer orolig för cyberattac­ker för att sabotera eller åstadkomma otillbörli­g påverkan, säger Anders von Sydow.

Kan du som tittat på hur flygvapnet ska sprida ut sina resurser på olika baser i krigstid säga om det kan bli aktuellt att väcka liv i Byholmabas­en öster om Simlångsda­len igen?

– Det tåget har gått. Vad jag förstår knäcktes landningsb­anan när miljontals stockar staplades där efter stormen Gudrun. Då är det mer aktuellt att använda civila flygplatse­r som den i Halmstad.

Det pratas mycket om att den förlusttyn­gda flygplatse­n i Halmstad är så viktig för er verksamhet, men skulle ni kunna tänka er att vara med och delfinansi­era olika satsningar på den?

– Det skulle i så fall vara en fråga för totalförsv­aret eftersom den är så avgörande för landets beredskap.

Vilka är de viktigaste lärdomarna du har dragit av kriget i Ukraina?

– Att den dåliga moralen hos de ryska styrkorna är förödande. Vi har nu sett vilken oerhörd betydelse motivation­en har för ukrainarna och att den faktorn gör att man kan stå emot en numerärt överlägsen anfallare.

 ?? ??
 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Efter onsdagsmor­gonens regn tog solen vid lagom till att Annelie Vesterholm skulle överlämna chefskapet för FMTS till Anders von Sydow.
BILD: ROGER LARSSON Efter onsdagsmor­gonens regn tog solen vid lagom till att Annelie Vesterholm skulle överlämna chefskapet för FMTS till Anders von Sydow.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden