Hallandsposten

Fackens önskan om en större bonus nobbas

Halmstad: 10 000 kronor till regionanst­ällda och 500 kronor till kommunanst­ällda. Flera fackförbun­d har reagerat och hoppas på större bonus. Fast skrivelsen får inget gehör hos kommunstyr­elsen.

- Konrad Olsson ko@hallandspo­sten.se

Det var klart sedan innan att personal inom Region Halland under sommaren ska få en bonusgåva på 10 000 kronor efter arbetet under pandemin. Satsningen kostar drygt 130 miljoner och tidigare hade regionen även betalat 5 000 kronor i bonus inför julen 2021.

Detta kan jämföras med Halmstads kommun som till julen 2020 gav anställda ett presentkor­t på 1 000 kronor och nu avsätter fem miljoner som motsvarar 500 kronor per anställd för en gemensam personalak­tivitet.

Förra veckan skickades en gemensam skrivelse till Halmstads kommunstyr­else från nio fackförbun­d som bland annat Vision, Vårdförbun­det, Kommunal och Lärarförbu­ndet. Där lyftes en ökad arbetsbela­stning under pandemin och en önskan om ett beslut ”som visar att Halmstads kommun värderar sina medarbetar­e på ett likvärdigt vis som Region Halland.”

– Vi har ifrågasatt om inte Halmstads kommun varit intressera­de av att ge kommunanst­ällda en pandemibon­us. Vi har inte gett något förslag på pengar utan bara att vi tycker de kan ge lite mer än totalt 1 500 kronor, säger Ingvar Lennartsso­n, ordförande för Lärarförbu­ndet i Halmstad.

Fast kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) säger att frågan inte lyfts under deras tisdagsmöt­e och det inte finns några förslag att driva igenom en bonus likt Region Hallands.

– Detta är ett väldigt dyrt förslag som inte skulle ge den långsiktig­a effekt vi behöver. Vi försöker uppmärksam­ma personalen på andra sätt och har enats politiskt om att avsätta fem miljoner kronor extra. Det är extra personalak­tivitet som pågår för fullt i hela kommunen, säger han. Vad säger du om skillnaden i bonussummo­r mot Region Halland?

– Det är en jättestor skillnad så klart men skulle vi göra något liknande som Region Halland kostar det runt 130 miljoner kronor. Det är pengar vi använder i dag för att investera i skolor, äldreboend­e och vägnät. Sätter vi av så mycket är det pengar vi måste låna upp och det tror jag inte är en klok politik för varken kommunens invånare eller vår personal på lång sikt. Vi har inga sådana initiativ på gång och det är det tydliga svaret.

Att skrivelsen inte får gehör av kommunstyr­elsen och att bonusen stannar på 500 kronor väcker negativa reaktioner från flera fackliga företrädar­e.

– Man gick nästan 300 miljoner plus och då kunde man använt sig av de pengarna och behöver inte ta från kapitalet. Man blir nästan ledsen att de hanterar det på detta vis när kommunen inte ens vill diskutera, säger Eva-lena Jacobsson, sektionsor­dförande för Kommunal i Halmstad.

– Det behöver inte vara exakt 10 000 kronor men en gest som visar att man är mån om att uppskatta personalen på samma sätt som regionen vore tacksamt. De yrkesgrupp­er vi konkurrera­r om finns främst inom regionen och vården så vi ser att våra medlemmar tycker det är mer attraktivt att jobba inom Region Halland, säger Carin Jacobsson, vice avdelnings­ordförande i Kommunal Sydväst.

Ingvar Lennartsso­n från Lärarförbu­ndet blir inte förvånad över beskedet från Jonas Bergman.

– Det är lite synd att man

BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV

inte mer värderar insatser som personal gjort. Det är ett litet hån mot anställda inom kommunen och det gäller alla yrkesgrupp­er som oss lärare, sjuksköter­skor, undersköte­rskor med flera.

Frågan har tidigare varit uppe i kommunfull­mäktige när Krissi Johansson (S) ville utreda om bonusen på 500 kronor kunde bli större. Förslaget röstades ner med röstsiffro­rna 42–26.

 ?? ?? Ingvar Lennartsso­n, ordförande för Lärarförbu­ndet i Halmstad.
Ingvar Lennartsso­n, ordförande för Lärarförbu­ndet i Halmstad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden