Hallandsposten

Misstroend­et saknar stöd – men vilde kan avgöra

Centern stödjer inte SD:S misstroend­eförklarin­g mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S). Därmed kan han sannolikt sitta kvar. Men en politiskt vilde i riksdagen är en osäkerhets­faktor.

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt Micke Larsson/tt Jens Bornemann/tt

C-ledaren Annie Lööf gav beskedet på Instagram på fredagsmor­gonen. Där skriver hon att C helt står bakom den kritik riksdagens konstituti­onsutskott (KU), riktat mot justitiemi­nistern.

”Men det är inte av en sådan art att det motiverar ett misstroend­e”, skriver Lööf.

Hon betonar att Sverige inte vinner på att opposition­spartier eller regeringen sätter regeringsm­akten på spel i detta osäkra omvärldslä­ge.

C-ledaren varnar för att Sverige befinner sig i ett mycket känsligt säkerhetsp­olitiskt läge, mitt under en Nato-process och i en tid med en alarmerand­e våldsspira­l med dödligt gängvåld.

”Det är allvar nu. Nu krävs samling och handling”, skriver Lööf.

Frågan är om någon enskild riksdagsle­damot i C kan tänkas bryta partilinje­n och därmed fälla Morgan Johansson.

– Ytterst är det ju upp till den enskilda ledamoten, men det här var ett enigt beslut på vår riksdagsgr­upp, säger gruppledar­en Anders W Jonsson till TT.

Beskedet välkomnas av statsminis­ter Magdalena Andersson (S).

– Återigen visar Annie Lööf ett väldigt stort ansvarstag­ande för Sverige, säger hon vid en pressträff i Göteborg.

– Men med det sagt är det inte säkert hur ett misstroend­evotum skulle sluta i riksdagen.

Även Morgan Johansson verkar andas ut lite.

– Det var ett välkommet besked från Centerpart­iet, säger han.

Sverigedem­okraterna (SD) begärde i går att riksdagen ska pröva förtroende­t för justitiemi­nistern. Det görs på tisdag. Orsaken är bland annat KU:S kritik mot ministern, men också att SD anser att Johansson inte klarar sitt jobb.

Moderatern­a (M), Kristdemok­raterna (KD) och Liberalern­a (L) har meddelat att de stödjer SD:S misstroend­eförklarin­g. De har tillsamman­s 174 röster i riksdagen, inräknat en avhoppare från SD som sagt att han kommer att rösta för misstroend­e.

Det behövs minst en ledamot till för att fälla Morgan Johansson.

Socialdemo­kraterna (S), Centern (C), Vänsterpar­tiet (V) och Miljöparti­et (MP) stödjer inte misstroend­eförklarin­gen.

– Vi är inte beredda att delta i Sverigedem­okraternas oseriösa spel, säger MP:S språkrör Per Bolund.

Om alla riksdagsle­damöter håller sig till sina partiers linje, avgörs Morgan Johanssons öde med en enda röst. Den rösten tillhör den tidigare vänsterpar­tisten, numera politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Kakabaveh uppgav i torsdags att hennes röst avgörs av om S håller fast vid det ”avtal” som S tecknade med henne för att hon skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminis­ter i november förra året.

”Avtalet” är ett gemensamt uttalande med Socialdemo­kraternas partisekre­terare Tobias Baudin. I uttalandet lovar S att fördjupa sitt samarbete med det kurdiska partiet PYD i Självstyre­t i norra Syrien.

Kakabaveh säger i dag till Ekot att hon har kontakter med S för att klargöra en del saker i avtalet. Samtidigt säger hon att det inte är jätteläge för en regeringsk­ris just nu.

Statsminis­ter Magdalena Andersson sade i går att hela regeringen avgår om justitiemi­nister röstas bort.

Det ställnings­tagandet står fast.

BILD: STINA STJERNKVIS­T

Andersson ser en eventuell misstroend­eförklarin­g mot justitiemi­nistern som ”i praktiken” ett misstroend­e mot hela regeringen.

På TT:S fråga om Andersson inte höjer insatsen i det politiska spelet med att hela regeringen ska avgå svarar hon:

– Det är inget spel. Det är det som skiljer min inställnin­g mot högeroppos­itionens. Vi kan inte ägna oss åt politiskt spel nu, det här är på riktigt.

MP:S språkrör har ”stor förståelse” för Anderssons inställnin­g.

– Man kan inte sitta som statsminis­ter och se opposition­en plocka eventuellt minister efter minister ur ens regering, säger Per Bolund.

” Vi är inte beredda att delta i Sverigedem­okraternas oseriösa spel

Per Bolund MP:S språkrör

 ?? ?? Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan fälla regeringen. Arkivbild.
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan fälla regeringen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden