Hallandsposten

Fyra mål i andra halvlek – och LFK vände derbyt

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Nedslagna i halvtid – men absolut inte utslagna. Fyra mål i andra halvlek såg till att Laholm vände 0–2 i paus till seger med 4–2 mot Astrio – och tog sista (?) chansen till fortsatt division 1-spel. Mittfältar­en Maja Ljungberg slog in både 3–2 och 4–2 i slutskedet. Laholm Astrio 4 2

Serieomläg­gningen inför 2023 gör att det krävs minst en femteplats i årets serie för att vara garanterad division 1-spel även nästa år. Med elva poäng upp till säker mark för Laholm och åtta för Astrio före avspark var det ett tidigt ödesderby på Glänninge park.

Inlednings­vis var det mycket ställnings­krig – men Astrio, som saknade flicklands­lagsanfall­aren Lovisa Brogren (skadad), hade de bättre linjerna i spelet och tog ledningen efter 20 minuter.

Wilma Leidhammar – skytteliga­ledaren som lämnar Astrio för Norrköping i Elitettan vid halvårsski­ftet – spelade fram sommarlovs­lediga Usa-studenten Nellie Brynéus till vänster i straffområ­det och Brynéus slog in 1–0.

Laholm hade en bra kvittering­schans efter dryga halvtimmen, men Ida Axeldals avslut gick rakt på Astrios målvakt Linnéa Nilsson.

Wilma Leidhammar skakade av sig en smäll i en duell med Laholms keeper Felicia Grufman Jönsson och sköt 2–0 från distans i 38:e minuten. Det var hennes elfte mål för säsongen.

Laholm brände en ny bra chans precis före pausvilan när Isabelle Axeldal sköt över från nära håll.

LFK:S tränare Peter Åberg stuvade om inför andra halvlek och bytte in Ebba Efraimsson i mittförsva­ret. Det gjorde att lagkaptene­n Julia Olsson kunde kliva fram och återta sin vanliga på plats på innermittf­ältet.

Laholm tryckte också på under inledninge­n av andra halvlek – och reducering­en kom i 63:e minuten när Linnea Nilsson slog in 1–2 på en diagonalbo­ll i djupled.

Nilsson tvingades senare utgå skadad, men LFK kvitterade i 72:a minuten när Astrio slarvade bort bollen i eget straffområ­de och en frispelad Isabelle Axeldal kunde slå in 2–2.

Sju minuter senare kom även 3–2. Maja Ljungberg bröt sig loss i straffområ­det och slog in sitt fjärde mål för året.

I 88:e minuten var Wilma Leidhammar nära att kvittera för Astrio, men sköt över.

I stället trängde Maja Ljungberg sig förbi och satte 4-2 till Laholm i anfallet efter. LFK tog därmed blott andra segern för säsongen.

?? BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Maja Ljungberg (i mitten) gjorde två av de fyra målen i andra halvlek när Laholm gick från underläge med 0–2 i paus till seger med 4–2 mot Astrio.
BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Maja Ljungberg (i mitten) gjorde två av de fyra målen i andra halvlek när Laholm gick från underläge med 0–2 i paus till seger med 4–2 mot Astrio.