Hallandsposten

Nu behövs en nystart för Laholms skolor

Vi behöver en nystart med fysiska föräldramö­ten, där lärare, rektorer och föräldrar kan träffas igen för att prata om skolan som lärmiljö. Det skriver Åke Hantoft (C), ordförande för barnoch ungdomsnäm­nden i Laholm.

- Åke Hantoft (C) ordförande barn- och ungdomsnäm­nden

Skolan är och har alltid varit viktig för samhället och är grunden för att få så bra start i vuxenlivet som möjligt. Utan att gå för långt tillbaka i tiden, så har vi de senaste två åren ställts inför tuffa utmaningar.

Vi har framför allt utmanats av en pandemi som påverkat oss alla – familjer, samhälle och den samhällsse­rvice som vi erbjuder i form av bland annat utbildning. Distansund­ervisning och i perioder tomma klassrum har påverkat det sociala samspelet mellan elever och elever och vuxna i skolan negativt.

Skolan har fört en lång kamp för att lyckas med bemanninge­n av undervisni­ngen. En stor eloge till alla medarbetar­e och chefer både inom skolan och förskolan som har jobbat hårt för att driva verksamhet­en trots bemannings­krisen under pandemin.

Skolans miljö är tuffare än den varit tidigare, som en spegelbild av hur samhällskl­imatet har utvecklats både bland barn, unga och vuxna. Jargongen i skolan är tuffare. Språkbruke­t är hårdare. Det förekommer fler kränkninga­r av både elever och personal. Hot och våld är i dag alltför vanligt i skolmiljön. Det är mycket som inte hör hemma i en skolvardag där alla vill ha arbetsro och trivsel för att må bra och uppnå tillfredss­tällande resultat.

Allt detta är viktiga samhällsfa­ktorer som påverkar skolan som arbetsmilj­ö och som orsakar olika händelser i skolans vardagliga verksamhet.

På den politiska arenan blir vi som är ansvariga för skolan granskade av i stort sett alla. Speciellt vid uppkomna händelser. Det är viktigt att konstatera att samarbetet mellan barn- och ungdomsnäm­nden, socialnämn­den och kultur- och utveckling­snämnden och förvaltnin­garna är etablerat på många nivåer. Speciellt inom det hälsofrämj­ande och förbyggand­e arbetet, men även när det gäller operativt samarbete i den dagliga driften.

Nämnderna och förvaltnin­garna granskas med all rätt av oberoende granskare som till exempel Skolinspek­tionen och kommunrevi­sionen. Vid dessa granskning­ar finner de ibland både brister och förbättrin­gsområden, vilket hjälper oss att utveckla och säkra arbetet i våra skolor.

Nu är snart ett läsår över. Det är dags för läsårsavsl­utning och sommarlov. Nu vill vi alla få tillbaka ett ”normalt” skolår, om det nu finns.

Trots att det är valår så vill vi gärna uppmana alla att hjälpas åt att skapa bra förutsättn­ingar för alla våra elever och all vår personal på skolorna. Vara rädda om våra lokaler så det är är kul och lärorikt att gå till skolan.

Vi behöver en nystart med

BILD: JONATAN GERNES

fysiska föräldramö­ten, där lärare, rektorer och föräldrar kan träffas igen för att prata om skolan som lärmiljö och vilket ansvar vi alla som vuxna har för den.

Det behövs en nystart med att arbeta med den värdegrund som ska finnas på alla våra skolor. Att lära oss igen hur vi beter oss korrekt och med respekt för varandra. Så rör vi oss i riktning mot den kommun som vi vill att Laholm ska vara.

 ?? ?? ”På den politiska arenan blir vi som är ansvariga för skolan granskade av i stort sett alla. Speciellt vid uppkomna händelser.”
”På den politiska arenan blir vi som är ansvariga för skolan granskade av i stort sett alla. Speciellt vid uppkomna händelser.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden