Hallandsposten

Kvarteret Klostrets innergård nyöppnad – HFAB har skapat en plats för samvaro

Halmstad: Platsen är mer unik än de flesta tänker på. Men efter renovering­en är det svårt att inte koppla samman nutid med dåtid på kvarteret Klostrets innergård.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Ansiktsmål­ning, boulespel, en tipspromen­ad och en trubadur för kanske inte tankarna till vår gemensamma historia. Inte ens trubaduren OA Larssons sanslöst breda repertoar, med återkomman­de dragningar till rockens tidiga rötter räcker för att hitta tillbaka hela vägen till franciskan­erklostret Sankta Anna.

Tur då att Andreas Johansson från länsmuseet kunde bjuda besökarna på berättelse­r som klostrets historia:

– Jag berättar också om klostret efter reformatio­nen 1530-1531. Det mesta tyder på att Halmstad garnison tog över, att danska soldater använde det. En del av klostret hette Tyghuset, man tror att det bland annat har förvarats vapen där, berättar Andreas Johansson.

– Det finns ju en del teknik i dag, som inte fanns 1932 när man först grävde ut Lilla torg. Det finns ju helt andra möjlighete­r till dateringar i dag. Klostret är väl kartlagt, men det finns kanske annat under, fortsätter han.

HFAB hoppas kunna få möjlighet att döpa om passagen genom kvarteret Klostret, till Sankta Anna-passagen. En del i uppfräschn­ingen var att låta konstnären Anna Franciska Nilsson skapa bilder med referenser till platsen, till klostret och den helige Franciskus.

HFAB beskriver innergårde­n, alldeles intill Norre port, som en historiskt viktig plats.

– Tänk att vi kunnat skapa en mötesplats i centrum, med både kultur, en plats att ta det med lugn och ro och en plats för aktivitete­r, säger HFAB:S projektled­are Magnus Weberg lyriskt.

– Vi har till och med växtlighet från klostertid­en. Vi hade en stadsvandr­ing så sent som i torsdags och där fanns personer som inte ens visste att den här gården fanns. Nu är den både trygg, säker och kulturell. Vi hoppas att många Halmstadbo­r och turister vill komma förbi här. Det är ett sätt för oss att göra Halmstads centrum mer levande, det här är en liten pärla, fortsätter han.

BILD: JARI VÄLITALO

Kvarteret rymmer i huvudsak kommersiel­la lokaler, men också nio hyreslägen­heter.

– Idén att göra i ordning innergårde­n dök upp när Halmstad sökte till utmärkelse­n Årets stadskärna. Vi såg det som vårt bidrag, nu ser vi att pengarna det kostat får vi tillbaka i form av liv och glädje, säger Magnus Weberg.

 ?? ?? Innergårde­n i kvarteret Klostret återinvigd­es med musik, historiska berättelse­r och aktivitete­r som boule och ansiktsmål­ning.
Innergårde­n i kvarteret Klostret återinvigd­es med musik, historiska berättelse­r och aktivitete­r som boule och ansiktsmål­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden