Hallandsposten

Tjur försvann – återvände efter fyra veckor

Getinge:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

För drygt en månad sedan försvann en tjur spårlöst från Mostorps Gård utanför Getinge. Trots idogt sökande av både människor och med drönare gick tjuren inte att lokalisera. Men för några dagar sedan, fyra veckor efter försvinnan­det, dök han plötsligt upp igen.

– Det var väldigt speciellt. Vi trodde att han hade gått och dött någonstans, berättar Peter von Braun, ägare av Mostorps Gård.

Att djur lämnar hagen är annars inte helt ovanligt.

– Folk brukar ringa så fort det är djur som är utanför staketet här, men det konstiga nu var att ingen har sett honom på en månad.

– Vi hade gett upp hoppet för längesedan, konstatera­r Peter von Braun.

Hur försvann tjuren?

– Han hade vrickat benet så vi släppte ut honom i hagen för att han skulle gå på mjukt underlag och läka ihop den vrickninge­n. Och rätt som det var så var han bara borta.

– Det var innan vi hade släppt ut våra kor så då hade vi inte ström på staketet. Och vi trodde han skulle hålla sig. Sedan har vi på något ställe en färist, ett galler där djuren inte ska kunna gå över, och de gör inte det heller. Vi har 200 kor som aldrig går över där, men vi gissar att han tog ett skutt över där för staketet var inte nere någonstans.

Personal på gården har letat efter tjuren i områden kring gården. Man har även tagit hjälp av drönare med värmekamer­a.

– Det enda vi har hittat är massa rådjur och vildsvin, men ingen tjur. Det är jättemånga som har hållit utkik efter honom, men ingen har sett honom.

Veckorna gick och hoppet att hitta tjuren vid liv försvann. Men så plötsligt fick gården ett samtal från en villaägare i närheten. I trädgården stod en tjur och kliade sig mot fasaden.

– Vi körde dit och han var så lugn och snäll så vi körde bara efter honom med traktorn och fick in honom i hagen. Han var vid god vigör.

Var har han hållit hus tror du?

– Vi har det här berget som ligger mellan oss och Slöinge samhälle och vi tror att han har gått upp dit och varit i skogen.

Har han något namn?

– Nej, det har han inte. Men vi kanske får döpa honom nu.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Vi har varit med om att djur har rymt, men då har folk ringt och vi har hämtat dem direkt. Att en tjur har varit borta så här länge har vi aldrig varit med om tidigare.

Vad gäller Mostorps gårdsbutik var det nyligen ett år sedan som butiken skulle lägga ned. En kärlekssto­rm från trogna kunder föranledde dock en kovändning från ägare Peter von Braun som lät butiken leva vidare, fast i ny form. Ett beslut han inte ångrar.

– Vi har sänkt omsättning­en, men vi har höjt lönsamhete­n. Vi säljer nästan allt kött vi producerar här på gården. Så det går riktigt bra faktiskt.

– Vi har bara packat kött, vakuumförp­ackat, och då blir det längre hållbarhet så att man hinner sälja det.

 ?? BILD: MOSTORPS GÅRD ?? En tjur på Mostorps gård gav sig iväg på utflykt på egen hand. Efter att ha varit spårlöst försvunnen i en månad är han nu tillbaka på gården.
BILD: MOSTORPS GÅRD En tjur på Mostorps gård gav sig iväg på utflykt på egen hand. Efter att ha varit spårlöst försvunnen i en månad är han nu tillbaka på gården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden