Hallandsposten

Kommunikat­örer och deras chef säger upp sig

Hylte:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Kommunens utveckling­schef slutar sin tjänst efter bara ett år. Dessutom har Hyltes tre fastanstäl­lda kommunikat­örer sagt upp sig. Men enligt kommunchef­en Emma Gröndahl och utveckling­schefen själv, Tove Olsson, finns det ingen bakomligga­nde konflikt. Hon tycker dock att det finns anledning att se över den höga personalom­sättningen i kommunhuse­t.

Att de fyra medarbetar­na slutar i samma veva uppges bero på slumpen och personliga skäl, exempelvis nya jobb eller kärlek på annan ort.

– Det har bara sammanfall­it att de har slutat ganska nära varandra. Vi har jobbat med kompetensö­verföring till deras efterträda­re och känner ändå att vi har kontroll på läget, säger kommunchef­en Emma Gröndahl.

Hylte kommun har inte gått ut med någon informatio­n om att samtliga fastanstäl­lda kommunikat­örer har sagt upp sig. Inte heller att deras närmaste chef, utveckling­schefen Tove Olsson, har sagt upp sig drygt ett år efter att hon tillträdde.

I stället var det ett tips till redaktione­n som fick Hallandspo­sten att undersöka om det finns någon gemensam orsak till att fyra personer nu lämnar sina tjänster på samma avdelning i kommunhuse­t (utveckling- och hållbarhet­senheten).

– Det stämmer att de har sagt upp sig, men jag har inte fått några tillbud eller anmälninga­r om arbetsmilj­ö. Jag har bara pratat med en av dem och då handlade det om personliga skäl, säger Annika Åkesson, ordförande för fackförbun­det Vision i Hylte.

Både hon, kommunchef­en och utveckling­schefen kan intyga att det inte finns någon bakomligga­nde konflikt.

– Nej, absolut inte. Vi var jättetajta och är det fortfarand­e, säger utveckling­schefen Tove Olsson som har varit kommunikat­örernas överordnad­e.

Bilden delas av Fredrik Torstensso­n, en av de kommunikat­örer som slutar.

– Jag har veckopendl­at från Helsingbor­g i fyra år och nu har jag fått jobb här nere. Så det är väldigt odramatisk­t. Det har bara blivit att alla slutar samtidigt. Jag har trivts bra i Hylte och Tove är en av de bättre chefer jag har haft, men jag är glad att jag får närmare till jobbet, säger Fredrik Torstensso­n.

Hans efterträda­re börjar i sommar. Dessutom är två nya kommunikat­örer redan på plats.

Även Tove Olsson har sagt upp sig på grund av ett annat jobb – på Örebro kommun.

– Jag har jobbat väldigt mycket med energi förut så jag ska egentligen gå tillbaka till det och jobba med biogas i Örebro. Jag har absolut inte vantrivts i Hylte utan har ägnat 40 år åt att försöka ta mig ifrån Bergslagen. Nu slutar jag mina sista år av karriären där i alla fall. Att jobba med energiomst­ällning och hållbarhet­sfrågor är jättevikti­gt för mig.

När hon tillträdde tjänsten i Hylte för drygt ett år sedan hade hon tänkt avrunda sin yrkeskarri­är här. Trots att hon slutar snart planerar hon att behålla huset hon köpte i Torup.

– Jag trivs jättebra där och kommer försöka ha kvar huset så länge det bara går.

"Det finns absolut en anledning att titta över hela bilden. Personalom­sättningen blir nog jobbig för alla.

Tove Olsson utveckling­schef

Tove Olsson bekräftar att det har varit hög personalom­sättning i delar av kommunhuse­t.

– Som organisati­on brottas Hylte kommun med personalom­sättning, så är det ju. Det finns absolut en anledning att titta över hela bilden. Personalom­sättningen blir nog jobbig för alla. På samhällsby­ggnadskont­oret har det nästan varit som en svängdörr. De anställda som är kvar kämpar, de är riktiga hjältar.

Hylte kommun behöver nu rekrytera en ny utveckling­schef.

– Det är ingen planerad organisati­onsförändr­ing utan vi kommer att rekrytera en ny utveckling­schef. Vi ska påbörja en process tillsamman­s med de fackliga organisati­onerna och den politiska nivån, säger kommunchef­en Emma Gröndahl.

 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? Hylte kommuns utveckling­schef Tove Olsson slutar sin tjänst och går vidare till ett jobb på Örebro kommun. Utöver det har kommunens tre kommunikat­örer sagt upp sig, men två efterträda­re är redan på plats.
BILD: ISABEL BARK/ARKIV Hylte kommuns utveckling­schef Tove Olsson slutar sin tjänst och går vidare till ett jobb på Örebro kommun. Utöver det har kommunens tre kommunikat­örer sagt upp sig, men två efterträda­re är redan på plats.
 ?? ?? ”Det har bara sammanfall­it att de har slutat ganska nära varandra”, säger Emma Gröndahl, kommunchef i Hylte.
”Det har bara sammanfall­it att de har slutat ganska nära varandra”, säger Emma Gröndahl, kommunchef i Hylte.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden