Hallandsposten

Anders Ölund blir kunglig hovleveran­tör

Ränneslöv: Anders Ölund har all anledning att vara nöjd. Nyligen mottog han diplomet som visar att han numera är kunglig hovleveran­tör.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

– Det känns väldigt hedrande. Det finns många därute som har undrat vad jag egentligen sysslar med och har kallat mig galenpanna under åren. Det här är ett bevis på att jag faktiskt har gjort något väldigt rätt, säger Anders Ölund.

Under konstrunda­n för sex år sedan fick Anders Ölund besök av Henrik Niklasson, jägmästare och skogsförva­ltare på Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g.

– Innan han presentera­de sig gick han runt och beskådade mina konstverk. Vi började samtala och det slutade med att jag fick ta hand om en jättelik alm som hade fällts på det kungliga området. Jag skivade upp stubben i limpskivor och tillverkad­e två bord som sedan levererade­s till Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g samt ett konferensb­ord och några andra möbler som numera står på kansliet i Kungliga nationalst­adsparken, säger han.

För fyra år sedan tillverkad­e han även ett bord till drottning Silvias 75-årsdag.

– Det var en present som jag levererade till drottninge­n i efterskott. Hon fyller ju år dagen före julafton. Jag fick ett personligt skrivet tackbrev av henne.

Förra sommaren besökte Anders Ölund Kungliga nationalst­adsparken och hittade då några nedsågade almar.

– Jag tog några avsågade bitar med mig hem till Ränneslöv. Inför julen förra året fick jag en förfrågan av Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g om jag kunde tillverka skärbrädor till dem så det gjorde jag. Det blev till slut hela 84 stycken som levererade­s lagom till jul.

I oktober skickade Anders Ölund in en ansökan om att få bli kunglig hovleveran­tör.

Och nyligen fick han diplomet som visar att han numera kan använda sig av hovleveran­törsemblem­et i sin marknadsfö­ring.

– Jag är den ende i Halland som har fått den väldigt åtråvärda utnämninge­n. Det känns väldigt speciellt, säger Anders Ölund.

 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? Anders Ölund har skapat möbler och inrednings­prylar sedan i slutet av 1980-talet i Ränneslöv.
BILD: JERRY CARLSSON Anders Ölund har skapat möbler och inrednings­prylar sedan i slutet av 1980-talet i Ränneslöv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden