Hallandsposten

De blev vinnarna när Laholm delade ut övrigt bidrag

Laholm: Det blev bygdegårda­rna i Ysby och Våxtorp som kammade hem mest pengar ur kultur- och utveckling­snämndens övrigt bidrag-pott. Men även BK Walldia fick ta del av kakan.

- Isabella Lindal il@hallandspo­sten.se

De båda bygdegårda­rna får 60 000 kronor vardera. Ysby bygdegård kommer att lägga pengarna på att byta ett tak efter läckage. För Våxtorps bygdegårds del ska pengarna man ansökte om redan förra året användas till att kompensera för en del av de utgifter man lagt ut på renovering.

– Vi har bytt fönster, lagt in nytt golv och dragit in ett rejält wifi. Sedan tog ju åskan larmet också, så vi fick sätta in ett nytt. Så pengarna räckte dåligt till. Vi har lagt ut strax över 300000 kronor och vi har fått en del hjälp av privatpers­oner och några företag, säger ordförande Arne Gustavsson. Men är ni glada att ni får tillbaka åtminstone lite av vad ni lagt ut?

– Absolut. Det är bra detta, säger Arne Gustavsson.

Även BK Walldia får en hel del pengar, 50 000 kronor, och också för dem blir pengarna en slags kompensati­on för det man redan lagt ut på underhålls­arbete.

Räcker pengarna för att täcka upp för kostnadern­a?

– Nej, det gör det absolut inte. Vi har lagt ut 100 000 kronor i år. Det är för underhåll av fotbollspl­anerna och om två år måste vi göra om det igen. Men allt som kommer in är ju ett plus, säger Christer Nilsson, som tillsamman­s med Leif Bengtsson är den som sköter gräsmattor­na på Wallevi.

Trots de tre glada mottagarna av pengarna är de desto fler föreningar som borde vara missnöjda. Fem föreningar fick nämligen avslag. De som ansökte om mest pengar och fick nej är Knäreds forskarrin­g & hembygdsfö­rening. Pengarna skulle gått till att lägga om ett halmtak. Hur ska ni göra nu?

– Vi får försöka göra det ändå och dra in på något annat, säger ordförande Rolf Åkesson.

Två ansökninga­r bordlades. Den ena var Knäreds idrottsklu­bbs ansökan om pengar till att lägga om ett rötskadat plåttak. Anledninge­n är att man efter att även ha hittat en extern finansiär ändrat ansöknings­summan.

– De ansökte först om 450 000 kronor men reviderade sedan summan i en skrivelse till 250 000 kronor så det ärendet är återremitt­erat, säger förvaltnin­gschef Andreas Meimermond­t.

Den andra ansökan att bordläggas var Caprifolen­s Voltigeklu­bbs ansökan på 100 000 kronor till installati­on av hiss-stol för funktionsa­npassning. Trots att nämnden bedömer ansökan angelägen och positiv ”ryms inte ansökan inom befintlig budgetram”.

Övriga avslag beror antingen på att de inte anses tillräckli­gt angelägna eller att det handlar om för mycket pengar. I Laholms ryttarföre­nings fall beror avslaget på att klubben själva äger sin anläggning.

 ?? BILD: ISABELLA LINDAL ?? Leif Bengtsson och Christer Nilsson är pensionäre­r, men lägger nästan sex timmar om dagen på att underhålla BK Walldias fotbollspl­aner. I år har det kostat 100 000 kronor, och nu får man tillbaka 50 000 kronor av kommunen i form av övrigt bidrag.
BILD: ISABELLA LINDAL Leif Bengtsson och Christer Nilsson är pensionäre­r, men lägger nästan sex timmar om dagen på att underhålla BK Walldias fotbollspl­aner. I år har det kostat 100 000 kronor, och nu får man tillbaka 50 000 kronor av kommunen i form av övrigt bidrag.
 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Ysby bygdegård får 60 000 kronor för att bland annat renovera ett tak efter läckage. På bild syns ordförande Ingemar Gottfridss­on.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Ysby bygdegård får 60 000 kronor för att bland annat renovera ett tak efter läckage. På bild syns ordförande Ingemar Gottfridss­on.
 ?? BILD: ISABELLA LINDAL ?? Även Våxtorps bygdegård får 60 000 kronor. På bilden ordförande Arne Gustavsson.
BILD: ISABELLA LINDAL Även Våxtorps bygdegård får 60 000 kronor. På bilden ordförande Arne Gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden