Hallandsposten

Misstroend­eförklarin­g Inget besked från Kakabaveh: ”Bollen hos dem”

Riksdagsle­damoten Amineh Kakabaveh vet ännu inte hur kommer rösta i tisdagens misstroend­eomröstnin­g mot inrikes- och justitiemi­nister Morgan Johansson (S). – Just nu har jag inget besked, säger hon till TT efter ett möte med Socialdemo­kraternas partisekre

- Marc Skogelin TT

Under tisdagen röstar riksdagen om ett misstroend­eyrkande från Sverigedem­okraterna mot Morgan Johansson. Om han fälls har statsminis­ter Magdalena Andersson (S) sagt att hon avgår – och därmed hela regeringen. Under TV4:S partiledar­debatt på söndagen öppnade hon dock för att låta justitiemi­nistern gå och ändå sitta kvar.

Kakabavehs röst kan avgöra eftersom läget är så jämnt. Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Liberalern­a och Sverigedem­okraterna samlar 174 av de 175 mandat som krävs för att fälla ministern.

– Jag har träffat olika socialdemo­krater de senaste dagarna, och så klart att de säger att de håller fast vid den här överenskom­melsen, men de vill inte förtydliga något mer. Det gör mig lite orolig att man vill offra sin minister och Sveriges ansikte för Erdogans (Turkiets president Recep Tayyip Erdogan) skull, säger Kakabaveh efter söndagens möte på

Socialdemo­kraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

Kakabaveh valdes in i riksdagen som vänsterpar­tist men är sedan 2019 politisk vilde efter att ha lämnat partiet. I november lade hon sista rösten när riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminis­ter.

I överenskom­melsen med S ingick ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratis­ka unionspart­iet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

– Det är samma överenskom­melse de ingick för sju månader sedan. Men de vill inte förtydliga att de står upp. Allt handlar om att vi står upp för svenska intressen och inte låter turkiska intressen gälla.

Vad kan få dig att landa i ett beslut?

– Är de beredda att förlora sitt ansikte och sin minister för en tystnad, det får de göra. Det ligger inte hos mig. Jag har lämnat bollen hos dem.

Men säkerligen, de gör uppgörelse­r med Busch (kristdemok­raternas ledare Ebba Busch) och de andra borgerliga. Det får de göra, alla gör sitt val. Jag har varit väldigt tydlig med mitt.

Hon har inget nytt möte inbokat med S före tisdagens omröstning.

– Men jag vet att de är i ett sådant skede där man har en Natoansöka­n som är beroende av Turkiet, det är det hela. Det sorgliga är att ett modernt, demokratis­kt land ska göra sig beroende av en odemokrati­sk tyrann som vill bestämma över vår inrikes- och utrikespol­itik. Kurdfrågan är en del av detta, för vad står man upp?

Turkiet förhalar Finlands och Sveriges ansökninga­r om medlemskap i Nato bland annat med hänvisning till en slapp hållning gentemot kurdiska militanta grupper. För att länderna ska kunna ansluta måste alla medlemslän­der godkänna.

TT har sökt Morgan Johansson via hans pressekret­erare som meddelar att de inte har någon kommentar. Även S-toppen Kenneth G Forslund, som suttit i samtal med Amineh Kakabaveh tidigare, avböjer att kommentera i nuläget.

Också efter söndagens möte meddelar partiets pressjour att man inte kommer lämna några kommentare­r.

” Kurdfrågan är en del av detta, för vad står man upp?

Amineh Kakabaveh

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Amineh Kakabaveh i torsdags.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Amineh Kakabaveh i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden