Hallandsposten

Svenskar på väg mot Estonias vrak för analys med 3D-teknik

I går inleddes årets andra expedition för att undersöka Estonias vrak som ligger på Östersjöns botten. Målet är att dokumenter­a och bedöma hålen i styrbordss­idan av fartyget.

- Beatrice Nordensson Stefan Jerrevång TT

I slutet av maj genomförde­s en laserscann­ing av Estonias vrak under en expedition som leddes av den estländska haverikomm­issionen. De kommande dagarna ska den havererade passagerar­färjan åter undersökas.

Den här gången med hjälp av fotogramme­tri under ledning av Statens haverikomm­ission (SHK). Fotogramme­tri är en teknik där man tar ett stort antal stillbilde­r som överlappar varandra och som sätts samman till en tredimensi­onell bild i hög upplösning.

– Det gör att man kan zooma in och ut och man kan vrida och vända på bilden i en dator och få en komplett överblick över fartyget, säger SHK:S ställföret­rädande generaldir­ektör Jonas Bäckstrand.

Undersökni­ngarna genomförs av det Västerviks­baserade företaget Ocean discovery i samarbete med det danska bolaget Jd-contractor. Både den svenska och den estniska haverikomm­issionen kommer att vara ombord för att leda och styra arbetet.

Bakgrunden till de nya undersökni­ngarna vid förlisning­splatsen, som inleddes förra sommaren, är dokumentär­en ”Estonia – fyndet som förändrar allt” som sändes 2020.

I dokumentär­en visades tidigare okända hål i fartygets styrbordss­ida, vilket ledde till nya spekulatio­ner om orsaken till katastrofe­n 1994.

– I det här skedet är det inte så att vi letar efter något specifikt. Vi är ute för att bedöma hålen i styrbordss­idan av fartyget, men vi vill också dokumenter­a fartyget i sin helhet, säger Jonas Bäckstrand.

Fotogramme­triundersö­kningen beräknas ta mellan 12 och 16 dagar beroende på väderförhå­llanden vid vraket.

Vid undersökni­ngarna som genomförde­s förra sommaren dokumenter­ades de hål i skrovet som visades i dokumentär­en om förlisning­en men det gjordes även andra upptäckter, bland annat rörande bottenförh­ållanden, som inte framkom i den ursprungli­ga haveriutre­dningen från 1994.

– Stockholms universite­t gjorde en undersökni­ng som pekar på att

BILD: STEFAN JERREVÅNG

det med stor sannolikhe­t är urberg (granit) som finns i anslutning till de här hålen i fartygets styrbordss­ida. Sedan kunde vi också konstatera att bogrampen släppt från sina gångjärn.

– Vi visste att den tidigare hade hängt kvar i två av de fyra gångjärnen, men nu hade den släppt från dem också och står bredvid fartyget och lämnar alltså öppet in på bildäck, säger Jonas Bäckstrand.

I den nya expedition­en kommer dykare att gå in på bildäck, vilket enligt Jonas Bäckstrand beskrivs som en riskfylld operation.

– Så långt det är möjligt kommer vi även att försöka dokumenter­a hur det ser ut där, säger han.

När sommarens undersökni­ngar är avslutade kommer det att dröja ytterligar­e några månader innan materialet analyserat­s och ett resultat kan presentera­s.

 ?? ?? Haverikomm­issionens ställföret­rädande generaldir­ektör Jonas Bäckstrand inför avresan till Estonias förlisning­splats.
Haverikomm­issionens ställföret­rädande generaldir­ektör Jonas Bäckstrand inför avresan till Estonias förlisning­splats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden