Hallandsposten

Tungt ansvar på Norberg i flyktingfr­ågan

Kommunalrå­det Johanna Odö (S) är nöjd med hur väl Norbergs kommun lyckats ge ukrainska barn en grund inför svensk skolgång. Men hon är besviken på andra kommuner. – Fördelning­en har inte varit något vidare, säger hon.

- Anna Lena Wallström TT

Bergslagsk­ommunen och den gamla bruksorten Norberg, med 5 700 invånare, var en av de kommuner i landet som, i förhålland­e till sin storlek, tog störst ansvar under den stora flyktingvå­gen 2015.

Därefter har Norberg fortsatt att ta emot många nyanlända. För närvarande bor 300 asylsökand­e i kommunen. Till det ska läggas ett 80-tal ukrainska medborgare, varav ungefär hälften barn. Det är flera gånger fler än de 23 som först aviserades, konstatera­r kommunalrå­det Johanna Odö.

– Fördelning­en har inte varit något vidare. Om andra kommuner hade ställt upp från början, precis som vi gjorde, hade vi inte stått inför att människor som landat här ska behöva flytta för att mottagande­t i kommunerna ska jämnas ut. Nu blir vi i Norberg ifrågasatt­a, och det är orättvist, säger hon.

Norbergs styrka är vanan av flyktingmo­ttagande, en stark sammanhåll­ning och ett starkt civilsamhä­lle. Men, fortsätter Johanna Odö, i en kommun av Norbergs storlek är marginaler­na mindre. Det märks till exempel i skolan, som har svårt att rekrytera behöriga lärare.

– Det är ju inte så att någon annan kommun skickar tio lärare. Det innebär att elever som behöver stöd inte kan få det i den utsträckni­ng de behöver. Det är jobbigt, barn ska inte ställas mot varandra. Men så

Kommunalrå­det Johanna Odö (S) utanför Norbergs kommunhus. blir det när andra kommuner inte tar sitt ansvar, säger Johanna Odö.

Trots erfarenhet av att ta ett oproportio­nerligt stort ansvar i flyktingmo­ttagningen tvekade aldrig Norberg att ta emot skyddssöka­nde från Ukraina.

– Vi tog för givet att alla andra skulle säga ja lika snabbt som vi gjorde, eftersom det pågår ett krig i Europa, i vår geografisk­a närhet.

En ny lag om en jämnare geografisk fördelning av skyddsbehö­vande som kommit till Sverige väntas träda i kraft i sommar.

– Jag hoppas verkligen att den ska räcka. Vi kan inte bara fortsätta att vara snälla, säger Johanna Odö.

Fortfarand­e väntar Norberg på statens ersättning för de personer som med stöd av massflykts­direktivet kommit till kommunen. Hur stor den blir är fortfarand­e oklart för kommunens tjänstemän och politiker.

– Men den kommer inte att täcka alla våra kostnader, det vet vi av erfarenhet. Det gör mig irriterad, säger Johanna Odö.

 ?? BILD: ULF PALM ??
BILD: ULF PALM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden