Hallandsposten

Unicef-chefen: Bebisar tynar bort av undernärin­g

- Martin Mederyd Hårdh TT

Medan nya kriser påkallar världens uppmärksam­het tynar miljoner små barn i Afghanista­n bort av svält. Unicef-chefen Catherine Russell berättar för TT om sitt besök i en fullbelagd och knäpptyst sjukhussal: – Bebisarna är för svaga för att ens kunna gråta.

Fattigdome­n i Afghanista­n skenar och tiotals miljoner människor riskerar att stå utan något att äta. Under våren har det återkomman­de rapportera­ts om föräldrar som tvingats sälja sina barn för att kunna få något att äta.

Omkring 1,1 miljoner barn under fem års ålder bedöms vara på väg att drabbas av den dödligaste formen av undernärin­g, enligt FN:S barnfond Unicef. I det tillstånde­t slutar deras kroppars immunsyste­m att fungera och till slut kan de inte ta upp någon näring alls.

När amerikansk­an Catherine Russell tillträdde som Unicefs högsta chef i februari reste hon allra först till Afghanista­n, och besökte där sjukhus med mängder av små patienter.

– Jag har sett många saker i min karriär, men det var något av det värsta jag någonsin har sett. Dessa bebisar tynar helt och hållet bort, säger hon vid ett besök i Sverige.

Innan USA lämnade Afghanista­n förra året bestod ungefär 80 procent av landets budget av internatio­nellt bistånd. När talibanern­a tog över makten stoppade de flesta länder, inklusive Sverige, allt stöd som gått via den afghanska staten.

Catherine Russell har varit i Afghanista­n tidigare under sin karriär som amerikansk tjänsteman, men det var före maktskifte­t.

– Nu oroades jag för vad som händer med utbildning­en och framför allt flickors utbildning. Och det är ett allvarligt problem, det vill jag understryk­a, men när jag kom dit fann jag också ett helt ofattbart allvarligt problem med livsmedels­försörjnin­gen, säger hon.

Fattigdome­n i Afghanista­n skenar och nästan varenda invånare beräknas falla under fattigdoms­gränsen under detta år.

– Jag träffade en kvinna som var 25 år gammal, men hon såg såklart ut som 50. Hon har fem barn och tog med mig till sitt hem som var, jag vill knappt säga det, ett slags lerkoja. Hon förklarade för mig att hennes man arbetade för daglön och om han hittar jobb så kan de köpa några potatisar som hon tillagar till barnen. Annars livnär de sig i princip på bröd.

I arbetet med undernärda barn delar Unicef ut paket med ett jordnötssm­örliknande näringstil­lskott, men enligt Fn-organets högsta chef behövs mer resurser för att de ska kunna dela ut tillräckli­gt många.

– Ukraina får en väldig uppmärksam­het och med all rätt. Men det drar definitivt uppmärksam­het från de andra utmaningar­na i världen: Afghanista­n, Jemen, livsmedels­krisen på Afrikas horn... Listan bara fortsätter.

” När jag kom dit fann jag ett helt ofattbart allvarligt problem med livsmedels­försörjnin­gen

Catherine Russell Unicef

 ?? BILD: HUSSEIN MALLA ?? Unicefs chef Catherine Russell uttrycker stor oro för situatione­n i Afghanista­n. Bilden togs när hon besökte Kabul i februari.
BILD: HUSSEIN MALLA Unicefs chef Catherine Russell uttrycker stor oro för situatione­n i Afghanista­n. Bilden togs när hon besökte Kabul i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden