Hallandsposten

Halmstadbo­n Ebba Werner får ta emot naturvårds­pris

-

Ebba Werner vinner i år Sveriges lantbruksu­niversitet­s Artdataban­ks naturvårds­pris. Detta efter hennes arbete med att sprida informatio­n om vikten av blomrika vägkanter samt hennes hängivna arbete på Björkelund. – När ängarna försvinner så flyr växterna, och därmed insekterna, till vägkantern­a, säger hon.

I över 50 år har Ebba Werner jobbat med naturvård. Hon är pensionera­d biologioch kemilärare och arbetar sedan många år ideellt på Naturskydd­sföreninge­n.

Det är tack vare projektet Blomrika vägkanter som Werner nu prisas. Även hennes långa arbete på Naturskydd­sföreninge­ns gård Björkelund nämns i motivering­en.

– Det känns ju väldigt stort och det inspirerar mig att arbeta vidare med de här frågorna. Genom detta priset får vägkantern­a ytterligar­e uppmärksam­het som jag tycker är viktigt och även Naturskydd­sföreninge­n naturligtv­is. Naturen har gett mig så mycket. Jag vill kämpa för den och jag har kunskapen att göra det, berättar Werner.

Projektet Blomrika vägkanter drog i gång 2017. Werner skapade en folder med samma titel som beskriver hur kommuner och ägare till enskilda vägar kan skapa blomrika vägkanter. Nu utvidgas projektet och blir Världens längsta blomsterän­g tillsamman­s med Naturskydd­sföreninge­n

och Postkodlot­teriet.

– Det gör väldigt stor skillnad att skapa blomrika vägkanter. Eftersom man nu kortklippe­r sådana här vägkanter när det blommar som finast, vid midsommar eller kanske ännu tidigare. Blommorna har inte hunnit sätta frö än, fjärilar och vildbin har inte hunnit flyga färdigt, säger Werner.

Längs med Björkelund går

Korna håller markerna öppna.

 ?? ?? Ebba Werner får ta emot Sveriges lantbruksu­niversitet­s Artdataban­ks naturvårds­pris.
Ebba Werner får ta emot Sveriges lantbruksu­niversitet­s Artdataban­ks naturvårds­pris.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden