Hallandsposten

Amatörkval till Scandinavi­an Mixed Halmstadlö­ftets stora kvaldag

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Inget är som väntans tider. Halmstad GK:S Kajsalotta Svarvar, 18, gick ut tidigt i amatörkval­et i Haverdal och fick avvakta länge innan det stod klart att hennes 68-runda räckte till seger och en plats i Scandinavi­an Mixed där Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdar. – Det känns overkligt. Det fanns en möjlighet att kvala in och det var sjukt att jag tog den. Segern är det största jag varit med om, säger hon.

På torsdag går startskott­et för Scandinavi­an Mixed i Halmstad – en golftävlin­g på Europatour­en där herr- och damspelare tävlar mot varandra.

I princip är startfälte­t spikat, men två kvalplatse­r – en på herr- och en på damsidan –stod på spel i amatörkval­et i Haverdal.

Neo Berg, Göteborgs GK, vann efter särspel medan Kajsalotta Svarvar fick sitta och vänta i restaurang­en innan hon kunde kvittera ut en biljett till Scandinavi­an Mixed efter att ha vunnit med två slags marginal.

Då utbröt rena kramkalase­t när golfkompis­arna ville fira segraren, som var märkbart tagen.

– Jag kan inte fatta det. Nu får jag chansen att spela med de bästa på touren. Det är svårt att smälta, skrattar Kajsalotta Svarvar.

Tonåringen är ett stort löfte och har tagit plats i det svenska ungdomslan­dslaget. Närmast kom hon från en internatio­nell tävling, German Girls, där hon blev 17:e i ett stort startfält.

Svarvar avslutade starkt i Tyskland och formen höll i sig i Haverdal, där hon inledde strålande och efter sex birdies och två bogeys skapade sig ett bra läge på –4.

Nora Sundbergs, Stockholms GK, Sanna Lundmark, Skellefteå GK, och blott 14-åriga Havanna Torstensso­n, Halmstad GK, utmanade, men nådde inte ända fram utan delade på andraplats­en på –2.

– Jag spelade stabilt och hade många bra lägen för birdies och satte också en del, men det var ett tufft startfält med riktigt bra spelare, säger Svarvar.

Nu får hon tävla mot världsstjä­rnorna i Tylösand.

– Scandinavi­an Mixed går på min hemmaplan och det känns speciellt. Det är en bana som jag kan utan och innan, men jag har absolut inga förväntnin­gar utan tänker ta det som en kul upplevelse och lära mig så mycket jag kan.

Vad har du för drömmar med golfen?

– Bli så bra som jag kan och vinna många majors. Det gäller att sikta högt.

Det fanns hopp även om lokal seger på herrsidan, men Lucas

BILD: ROGER LARSSON

Augustsson, Ringenäs GK, som gick runt på –4 och slutade delad trea, missade särspel med ett slag.

 ?? ?? Kajsalotta Svarvar kramas om av golfkompis­arna sedan 18-åringen från Halmstad GK vunnit kvalet till Scandinavi­an Mixed.
Kajsalotta Svarvar kramas om av golfkompis­arna sedan 18-åringen från Halmstad GK vunnit kvalet till Scandinavi­an Mixed.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden