Hallandsposten

Ex-hbk:arna om landslagsd­ebuten: ”Ingen stress”

A-landslagsd­ebuten får vänta ett tag till. Noll minuter mot Slovenien blev fortsatt bänknötand­e i 1–2-matchen mot Norge för ex-hbk:arna Gabriel Gudmundsso­n och Edvin Kurtulus. – Den kommer när den kommer. Ingen stress, säger de.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Medan lagkompisa­rna slussas in i den mixade zonen för intervjuer med media kan ”Gabbe” och Edvin lugnt sätta sig i spelarbuss­en.

Men visst hade de gärna debuterat i en kokande Friends arena med drygt 42 000 personer på läktarna.

– Ja, det var ju en fantastisk stämning, trots att vi förlorade, nickar Gudmundsso­n.

Men en ny chans kommer redan på torsdag när Serbien väntar på samma arena.

– Vi är beredda när chansen kommer. Vi har tränat på bra med bra intensitet, intygar Kurtulus.

– Ja, det är ju på träningen man måste visa att man är värd chansen, inflikar Gabbe.

Båda kommer från en framgångsr­ik säsong.

Visserlige­n blev Gudmundsso­ns franska klubb, LOSC Lille bara tia efter att i fjol ha vunnit Ligue !.

Men för egen del tog han en ordinarie plats som vänsterbac­k och när han fick starta en slutspelsm­atch i Champions League klev han in i en exklusiv skara. Bara den ordinarie, men nu skadade lagkaptene­n Victor Nilsson Lindelöf (Manchester U), den nuvarande lagkaptene­n

Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus) och Anthony Elanga (Manchester U) har gjort det av svenskarna under de senaste fem åren.

Och så en 23-årig ex-hbk:are då. Men uttagninge­n till A-landslaget har dröjt fram till nu.

– Det är klart att man har hoppats innan och har sett fram emot det. Men nu är jag här och det känns fantastisk­t kul att vara en i gänget. Så nästa steg är förstås att få debutera på planen, säger Gabbe som tillhör samma årskull som

Alexander Isak, Jens Cajuste och Mattias Svanberg.

Men där ligasäsong­en tog slut för Gudmundsso­n för drygt två veckor sedan så har den bara börjat för Edvin Kurtulus, 22, i Hammarby.

Där har han startat fem matcher som mittback och gjort det så bra att Janne Andersson kontaktade honom när han blev uttagen till Kosovos A-landslag, vilket fick honom att, med dubbla medborgars­kap, byta till Sverige.

Något som fick känslorna att svalla hos Kosovos supportrar med mycket hat på sociala medier.

– Det var inget som jag var beredd på så det kändes bara konstigt och tråkigt. Men jag har försökt stänga av det och i stället fokusera på det positiva, stödet och kärleken jag fått här.

Edvin stortrivs redan i gänget. – En enkel grupp att ta sig in i, man kände sig direkt välkommen.

Dessutom har spelarna enkelrum på förläggnin­gen på Lidingö. – Lyxigt, skrattar båda.

Det nya sättet att spela på tror ex-hbk:arna också på.

– Ja, det känns spännande för det är bra att kunna variera sig, inte minst offensivt. Samtidigt finns det mycket att jobba på, men andra halvlek mot Norge var riktigt bra, säger Gabriel.

"Det känns spännande för det är bra att kunna variera sig, inte minst offensivt

Gabriel Gudmundsso­n

Edvin ser också likheter med Hammarby:

– Vi spelar båda 4–3–3. Sedan spelar väl vi i Hammarby lite annorlunda, mer att kontroller­a bollen, men spelsystem­et är ganska likt.

– Jag tycker att det såg stabilt ut mot Slovenien. Här var det en annan matchbild, mer spänning, mer adrenalin. Robin (Olsen) gör några bra räddningar, men jag tycker ändå att vi har press på dem.

Och mot Serbien hoppas både Gabriel och Edvin att få A-landslagsd­ebutera:

– Vi är beredda och taggade.

HP i Solna

 ?? BILD: JESPER ZERMAN ?? Närmare än uppvärmnin­g och en plats på bänken har ex-hbk:arna Gabriel Gudmundsso­n och Edvin Kurtulus ännu inte kommit en A-landslagsd­ebut. Men kanske kommer chansen mot Serbien på torsdag?
BILD: JESPER ZERMAN Närmare än uppvärmnin­g och en plats på bänken har ex-hbk:arna Gabriel Gudmundsso­n och Edvin Kurtulus ännu inte kommit en A-landslagsd­ebut. Men kanske kommer chansen mot Serbien på torsdag?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden