Hallandsposten

US Womens Open Lindblad tappade på sista rundan i US Womens Open

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Halmstadst­järnan Ingrid Lindblad har gjort succé som amatör i US Open. Länge, länge hade 22-åringen tätkänning, men tappade på de sista nio hålen och slutade på en delad elfte plats – tolv slag bakom vinnaren Minjee Lee. I golfvärlde­n är det ändå den ny svenskan alla pratar om. – Det har blivit Ingrid-feber i Sverige, säger tränaren Thomas Lindström.

Ingrid Lindblad har slagit rekord på rekord på Pine Needles i USA. Först sköt hon den lägsta ronden någonsin av en amatör i US Opens 77-åriga historia när hon gick runt på 65 slag första dagen.

I fredags noterades hon för det bästa resultatet någonsin efter 36 hål och fortsatte rekordslak­ten efter 54 hål.

För att bli bästa amatör genom alla tider krävdes en ny 71-runda sista dagen. I så fall skulle svenskan passera Hyejin Chois resultat från 2017, men Lindblad hade inte samma flyt som tidigare och missade rekordet med fyra slag efter en 76rond som bland annat innehöll en dubbelboge­y på 14:e hålet.

Totalt slutade Ringenästj­ejen på -1 och rasade från fjärde till delad elfte plats i resultatli­stan.

– Det som Ingrid har gjort är imponerand­e, men egentligen är jag inte så förvånad. Hon har hög potential – det har vi sett när hon varit i skarpt läge tidigare, säger Ringenästr­änaren Thomas Lindström.

Minjee Lee från Australien kunde kvittera ut drygt 18 miljoner kronor för segern, vilket var den största prissumman i damgolfens historia. För Lindblad blev det inte en enda spänn eftersom hon fortfarand­e är amatör – annars hade en elfte plats gett cirka 1,9 miljoner kronor.

– Ingrid har gjort många bra resultat och då ökar förstås trycket på henne från sponsorer och agenter. Men hon är fast besluten att plugga klart och fortsätta vara amatör även nästa säsong, konstatera­r Thomas Lindström.

Han säger att intresset för henne efter insatsen i US Open ökat.

– Ja, det har blivit Ingrid-feber i Sverige. Expressen och SVT har jagat henne och hon har fått skriva massor av autografer och varit på presskonfe­renser – så visst har det hänt mycket som hon aldrig varit med om tidigare, säger Lindström. Har du pratat med henne under de här dagarna?

– Eftersom vi har studentfes­t här hemma har jag inte varit med, men jag har pratat med Ingrid i telefon, men då snackade vi inte så mycket om tävlingen utan mer om hemresan till Sverige och Scandinavi­an Mixed i nästa vecka. Hon var lite orolig för att inte få med sig klubborna eftersom hon har ett stopp i New York. Det är lätt att de fastnar på en så stor flygplats.

 ?? BILD: GEOFF BURKE ?? Minjee Lee vann US Open i suverän stil och firade segern tillsamman­s med Ingrid Lindblad, som fick medalj för att varit den bästa amatören.
BILD: GEOFF BURKE Minjee Lee vann US Open i suverän stil och firade segern tillsamman­s med Ingrid Lindblad, som fick medalj för att varit den bästa amatören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden