Hallandsposten

Hitta ut med Halmstad OK:S satsning Hittaut

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43 Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Nu har Hittaut kommit till Halmstad. – Det är en modernare variant av Naturpasse­t där man letar efter checkpoint­s. Man kan göra detta med både papperskar­ta och app och allt är gratis, säger Kennet Horvath från Halmstad OK som är arrangörer till evenemange­t.

Över 24 000 kartor har gått ut till hushållen i Halmstad kommun och för Halmstads del är det första gången som Hittaut hålls på orten.

– Hittaut finns på 90 platser i Sverige och på två platser i Halland. Varberg har haft detta i tre år men för oss är det första gången, säger Horvath och fortsätter:

– Vi har placerat ut 25 checkpoint­s på Galgberget, 25 checkpoint­s i city och 25 checkpoint­s i Tylösand. Det är ett friskvårds­projekt för att folk ska komma ut mer, cykla, gå eller jogga, komma i mer rörelse helt enkelt.

Säsongen för att fullfölja alla checkpoint­s är mellan första juni och sista oktober.

– Man har en papperskar­ta eller en karta i appen och där finns checkpoint­s. Det är aluminiums­tolpar som vi har placerat ut där man letar upp rätt checkpoint och tar reda på rätt bokstavsko­d på stolpen. Koden registrera­r man i appen eller på datorn när man kommer hem. Är det rätt kod till rätt checkpoint kommer texten ”checkpoint registrera­d, bra jobbat!” upp, säger Horvath.

– Man måste inte göra alla checkpoint­s på en gång utan kan dela upp det hur man vill.

Hela kalaset kostar orienterin­gsklubben 100 000 kronor.

– Tack vare Vårruset har vi inkomster och tjänar lite pengar men vi har också sökt bidrag, vi har några sponsorer och vi har skrivit på kartan att man gärna får swisha en slant till oss, säger Horvath.

Anita och PO Eriksson från Borås besöker Halmstad denna helg, enbart för att genomföra Hittaut.

– Vi har snöat in oss på detta, säger PO och skrattar.

– I år har vi varit i Falköping, Eksjö, Varberg, Borås, Alingsås och Vårgårda. Nu skulle det bli så fint väder så nu tänkte vi att vi åker till kusten den här helgen, säger Anita och berättar hur de började med Hittaut.

– Pandemin fick oss att hitta på något annat att göra eftersom man inte fick umgås med andra människor, då var detta väldigt bra. Vi bor utanför Borås på landet och där har vi inte så många promenadvä­gar så det blir tradigt efter ett tag, samtidigt som vi kände att vi behövde se lite annat, säger hon.

– Det är oerhört värdefullt att Hittaut finns och vi tipsar alla som vi möter om att det finns.

Hittaut är dessutom ett bra sätt att se omgivninga­r man annars kanske inte hade kommit till.

– Till denna parken (Pippiparke­n) hade vi inte kommit om vi inte hade gjort detta. Man ser mycket av städerna man kommer till som man kanske inte hade sett annars, säger PO.

Halmia hade otur när skyttekung­en Jonathan Eriksson blev långtidssk­adad i början av säsongen, men nu har istället snabbe Oskar Rantala Törnfeldt klivit fram och hade stor del i segern mot Åsa med två nya mål.

Redan i sjätte minuten skickade Törnfeldt in ledningsmå­let på Åsa ip efter att Axel Ekström stått för passningen och det var också Ish-anfallaren som nickade in segermålet till 3–2 tolv minuter före slut.

– Han har gjort åtta mål nu i sin nya roll som forward. Tidigare spelade han på kanten, men har klivit in centralt och gjort det väldigt bra, berömmer Anders Wallin.

Hemmalaget kom tillbaka efter kalldusche­n i början och vände till 2–1 innan Rasmus Bengtsson kvitterade till 2–2 med en språngskal­le vid bortre stolpen.

Halmia hade ett jätteläge att stänga matchen i 88:e minuten, men inhopparen Flamur Hashani missade öppet mål.

På tilläggsti­d fick sedan Kristoffer Thydell sitt andra gula kort och visades ut efter en situation där han drabbade samman med en Åsa-spelare.

– Deras spelare tog strupgrepp på Thydell, tryckte ner honom i marken och jag var säker på att Åsa-spelaren skulle åka ut, men det blev Thydell som åkte i stället, trots att han inte gjorde någonting, berättar Wallin, som även var missnöjd med planen.

– Åsa hade medvetet släppt upp gräset och jag var och frågade domaren (Aid Jusufi) innan matchen om det var okej sa han att det var på gränsen till spelbart. Därför blev det svårt att spela den fotboll som vi vill göra. Direkt efter matchen satte de igång robotgräsk­lipparna. Det känns skönt att vinna med ett sånt beteende.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Halmstad OK:S Kennet Horvath är en av initiativt­agarna till arrangeman­get Hittaut, en friskvårds­satsning där klubben skickat ut över 24 000 kartor till hushållen i Halmstad kommun och där tanken är att få fler att röra på sig.
BILD: JARI VÄLITALO Halmstad OK:S Kennet Horvath är en av initiativt­agarna till arrangeman­get Hittaut, en friskvårds­satsning där klubben skickat ut över 24 000 kartor till hushållen i Halmstad kommun och där tanken är att få fler att röra på sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden