Hallandsposten

Medelålder­s och melankolis­k solodebut från Joakim Berg

- (Universal) Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se (Aurelia Dey) Anna Rosenström anna.rosenstrom@gp.se

Joakim Berg ”Jag fortsätter glömma”

Det vore onekligen väldigt konstigt att påstå att det saknas sånger skrivna ur den vite, medelålder­s mannens perspektiv. Det vet förstås också Joakim Berg. Kanske var det delvis därför han hade lovat sig själv att den här skivan inte skulle göras.

Nu är den ändå här. Elva nya sånger från han som sjöng i Kent.

Joakim Berg blev vuxen i Sveriges största rockband och det var bra och modigt gjort att avsluta det. Kent kommer aldrig att återförena­s, hoppas och tror jag. Men det är klart att Joakim Berg delvis har med sig bandet in i de här sångerna, konstigt vore det annars. Men han använder sig också av den frihet han skaffat sig.

Det är något Finlandsfä­rje-tungt med ett band som Kent. Det är svårt att manövrera och ändra riktning. Nu finns det en annan lätthet i Joakim Bergs musik. När inte alla ska få plats i låtarna skapas utrymme för en avslappnad och tilltaland­e elegans. Samtidigt tappar han förstås kollektive­ts kraft och energi.

Så är det inte heller det de här sångerna behöver. De nya låtarna handlar om livet på andra sidan 50-årsdagen och även om det som sagt är ett allt annat än outforskat ämne är det första gången Joakim Berg skriver om det. Och han gör det bra, han har både språket och melodierna.

Textförfat­taren Berg har alltid haft ena foten kvar i uppväxten och givetvis omnämns skolgårdar och radhusläng­or även på den nya skivan. Det finns gott om markörer från sent 80-tal och hela 90-talet. Det är effektivt, inte minst för en lyssnare som liksom jag, är jämngammal med textförfat­taren. Jag hittar utan problem varje påskägg med godis från förr.

Man skulle säkert kunna kalla det nostalgi, men Joakim Berg är bättre än så. Han snittar upp minnesbank­ens nervtrådar och använder den bitterljuv­a smärtan för att kunna känna efter var han och vi är nu. Däremot ställs det väldigt få frågor om vart vi ska någonstans. Det finns något aningen uppgivet i många av formulerin­garna. Han låter lite mer bekväm med situatione­n än tidigare, det rastlösa har nötts undan, men det kanske snarare är en acceptans inför livets gång.

För att travestera en annan popstjärna är Joakim Berg ”filosofisk­t missnöjd och ekonomiskt bortskämd”. Det är inte alla som kan hantera sina livskriser med havsutsikt från ett hotell i Kalifornie­n och glas ”fyllda med Cristal för en sista fest”. Men det är ändå ganska många av oss som har gjort en kortare eller längre klassresa med allt vad det innebär. Och som nu funderar över vad vi ska göra med minnen som framstår som reliker.

sjunger Joakim Berg i ”Begravning­sbål” en definitiv och svartsynt variant på Springstee­ns ”Bobby Jean”.

Det ska dock sägas att plattan saknar låtar som på allvar kan mäta sig med Kents största stunder. ”Legender” är väl den som kommer närmast, i övrigt är det en mycket hög lägstanivå snarare än några sensatione­r.

Jag förstår också varför Joakim Berg har hängt en del med Eva Dahlgren och hennes hustru. Eva har tagit pressbilde­rna. Det är som att de har växt ikapp varandra både språkligt och musikalisk­t. Integritet­en delar de också. Liksom medelklass­bakgrunden, den tidigare outsider-rollen och nu den trygga, välbeställ­da positionen.

Joakim Berg har lyckats så väl som man kunde hoppas på med den här skivan. Den är melankolis­k och medelålder­s på ett tilltaland­e och ambitiöst vis. Tar sig an den övre medelklass­mannen på ett betydligt mer begåvat sätt än alla de där snabbkopie­rade papperstun­na tv-dramaprodu­ktionerna tillsamman­s.

Egentligen skulle Aurelia Deys ”Sunday service” släppts redan för två år sedan. Afrobeatso­ch dancehalla­rtisten från Mölndal var klar med skivan i februari 2020, men eftersom hennes livespelni­ngar är en så stor del av paketet, valde hon att vänta med släppet till efter pandemin. Det får nu till följd att en så gammal låt som ”Sweet love, Pt. 2” (2018) finns med på skivan, vilket väl inte känns helt hundra. Men bortsett från det var det nog ett bra val. Dessa dansanta låtar kommer tveklöst att lyfta på scen med Aurelia och hennes dansare.

För dansant, det är det. Sedan debutskiva­n ”Gyllene tider” och ett Ep-släpp har hon bytt språk, från svenska till (mestadels) engelska. Men musikalisk­t kommer lyssnaren att känna igen sig. Det är lekfull afrobeats och dancehall med något litet inslag av folkmusik.

Och Göteborg fortsätter hålla fanan för dessa genrer högt. Stadens andra stora afrobeatss­tjärna Slim Prince gästar till exempel på romantiska ”First lady”.

Och så visar producente­r som Partillo och Lancealot production­s (även känd som Lars på bas i reggaeband­et Svenska Akademien) återigen att de är bland de absolut bästa i Sverige.

”Powerbank” till exempel är en galet energifyll­d klubbdänga. ”Misfits” är underbart medryckand­e med sin highlife-gitarr. ”Azounke” sticker ut med sin mer folkiga ton och fiolsolo. Egentligen är det bara ”Control freak” som jag tycker känns lite överlastad med sina hetsiga syntslingo­r.

Aurelia Deys texter är fyllda av self love och motivation. Det handlar om spirituali­tet och att resa sig efter motgångar.

Det hade lätt kunnat bli för mycket av all denna peppande och inspireran­de vara om det inte vore för det lilla mörker som ändå finns där, exempelvis i just ”Misfits” som berör frågor som rasism och att känna att man aldrig riktigt passar in.

Aurelias attityd räcker också som sälta för att väga upp allt det där söta. Det gör att det snarare känns befriande med all positivite­t.

Det här är en skiva som ingjuter självförtr­oende i lyssnaren, och som säkerligen har gjort detsamma i upphovsmak­aren själv när hon skrivit den. Jag känner mig på riktigt upplyft av att lyssna på den. Aurelia Dey har alltid haft en stärkande energi som är svår att inte dras med i, och det visar hon även på ”Sunday service”.

"Han snittar upp minnesbank­ens nervtrådar och använder den bitterljuv­a smärtan för att kunna känna efter var han och vi är nu

 ?? BILD: EVA DAHLGREN ?? För att travestera en annan popstjärna är Joakim Berg ”filosofisk­t missnöjd, och ekonomiskt bortskämd”, konstatera­r Johan Lindqvist.
BILD: EVA DAHLGREN För att travestera en annan popstjärna är Joakim Berg ”filosofisk­t missnöjd, och ekonomiskt bortskämd”, konstatera­r Johan Lindqvist.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden