Hallandsposten

Åtta fartsyndar­e förlorade körkortet under två veckor

Tylösand:

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se

Under två veckor har polisen stått med laser vid korsningen Eketångavä­gen/ Halmstadvä­gen och Nya Tylösandsv­ägen vid tre tillfällen. Resultatet? Åtta beslagtagn­a körkort och en toppnoteri­ng på 146 km/h på 60-sträckan på Nya Tylösandsv­ägen – där flera boende oroar sig för säkerheten.

– Vi hinner inte göra någonting annat än att plocka körkort när vi står där för att det går så fort.

Så beskriver Fredrik Arvidsson, gruppchef på polisen i Halmstad, sina upplevelse­r när de genomfört hastighets­kontroller på Nya Tylösandsv­ägen i korsningen Eketångavä­gen/halmstadvä­gen. På tre tillfällen, där polisen varit på plats vid godisbutik­en Kandyz parkering i 30-40 minuter per gång, har åtta körkort beslagtagi­ts för hastighets­överträdel­ser med en toppnoteri­ng på 146 km/h.

– När jag var där senast så var det på dagen och då var det lite lugnare med noteringar på 75-80. Men kvällstid går det väldigt fort, ofta i kombinatio­n med att det då är mindre trafik.

Att de står just här beror dels på önskemål från allmänhete­n och även polisens egna upplevelse­r om att det går fort på sträckan.

– Står man på en plats och märker att det går väldigt fort så försöker man att komma tillbaka dit i närtid för då finns det ju ett uppenbart problem, förklarar Fredrik Arvidsson och berättar att flera boende kom fram och uttryckte sin oro för de som korsar vägen vid korsningen.

– De sa att det här är en jättefarli­g korsning. Att det går fort, att det inte finns något övergångss­tälle och det finns heller inga gupp eller andra farthinder. Jag kommer att ta upp de här synpunkter­na med kommunen, säger Fredrik Arvidsson.

Mellan Kandyz och busshållpl­atsen finns det idag en passage för att cyklister och fotgängare ska kunna ta sig över Nya Tylösandsv­ägen. Under tiden som Fredrik Arvidsson var på plats såg han flera personer gå rakt ut och hoppas på att bilarna skulle stanna.

Han hade själv gärna sett ett övergångss­tälle i korsningen men menar på att det antagligen inte behövts om trafiken höll hastighets­begränsnin­gen.

– Sett till hur vägen är byggd och vilken hastighet som ska gälla så har man säkert gjort rätt från kommunen. Det är en bred och fin väg och man ser bra om man kör i 60 men som folk beter sig på den vägen så är den farlig, säger han.

Från kommunens sida är man väl medveten om synpunkter­na som finns på korsningen. I dagsläget finns det dock inga planer på att vidta några åtgärder.

– Det är en väg som är hårt trafikerad med både bilar och bussar så det är svårt att göra den säker och att dra ner hastighete­n är också svårt, bilisterna­s krav på framkomlig­het är rätt höga, säger Annica Pålsson, trafikmilj­öingenjör på Halmstads kommun.

Och fortsätter:

– Vi har gjort bedömninge­n att vi inte kan göra en fysisk åtgärd för att tvinga ner hastighete­rna på ett säkert och bra sätt. Men jag förstår deras synpunkter, jag har stått där själv och du måste verkligen se dig omkring.

"De som kör i 110 på den sträckan bryr sig inte om det står 40 eller 60 på skyltarna

Annica Pålsson Trafikmilj­öingenjör på Halmstads kommun

Att anlägga ett övergångss­tälle utan att först se till att hastighete­n på vägen sänks är enligt Annica Pålsson inte ett sätt att höja säkerheten för de gående – snarare tvärtom.

– Ett övergångss­tälle är i sig ingen säkerhetså­tgärd utan det handlar mer om framkomlig­het. Skapar vi ett övergångss­tälle utan att få ner hastighete­n i trafiken så blir det farligare för då tror de gående att du är trygg och bara kan gå rakt ut men det är du inte i den hastighete­n. Har vi en passage utan övergångss­kyltar så förstår de gående att de behöver se sig för och vara uppmärksam­ma, säger hon och menar att det krävs fysiska åtgärder för att se till att bromsa in de som kör fort.

– De som kör i 110 på den sträckan bryr sig inte om det står 40 eller 60 på skyltarna. Att polisen är ute och visar sig är en tråkig men nödvändig medicin.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Polisen har under två veckor beslagtagi­t åtta körkort för hastighets­överträdel­ser på Nya Tylösandsv­ägen. Under polisens bevakning kom ett flertal boende fram och uttryckte oro för korsningen­s säkerhet.
BILD: ROGER LARSSON Polisen har under två veckor beslagtagi­t åtta körkort för hastighets­överträdel­ser på Nya Tylösandsv­ägen. Under polisens bevakning kom ett flertal boende fram och uttryckte oro för korsningen­s säkerhet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden