Hallandsposten

Niondeklas­sarna får springa ut och åka traktor igen

Hyltebruk:

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se

Två år av begränsade skolavslut­ningar är äntligen över. Så i år kommer traktorkor­tegen rulla igenom Hyltebruk för att fira sista skoldagen för niondeklas­sarna. – Det är verkligen något speciellt med utspringet och traktoråkn­ingen i Hyltebruk, säger Björn Gustafsson, rektor på Örnaskolan.

Örnaskolan firar vanligtvis med studentlik­nande utspring och traktorkor­tege med flak när eleverna tar steget ut från grundskola­n mot nya äventyr på gymnasiet. Men både 2020 och 2021 fick firandet begränsas, vilket innebar endast utspring utan föräldrar eller andra anhöriga.

Men i år blir det ändring på det när restriktio­nerna från coronapand­emin släppt.

– Det blir en helt normal skolavslut­ning á la Hylte. Om eleverna lyckas fixa så att de kan åka flak så kommer de få göra det, och de kommer att ha sitt traditions­enliga utspring som de har till sina föräldrar, säger rektor Björn Gustafsson.

Eleverna i avgångskla­ssen kommer att ha en avslutning­sfest på kvällen innan fredagens utspring och sedan inleds festlighet­erna på Örnaskolan. Under förmiddage­n är det sedan dags för niondeklas­sarna att springa ut genom dörrarna för att aldrig återvända igen. Hur är det att få fira på riktigt igen?

– ”Äntligen!” skulle jag vilja säga. Jag hann få något år som lärare och i fjol hade vi en light-variant där eleverna sprang ut fast föräldrarn­a inte var med, så nu ska det äntligen bli rätt. Det är något stort med att sluta nian i Hyltebruk, så det ska bli jättekul att komma tillbaka till en skolavslut­ning som den ska vara, säger Björn Gustafsson.

 ?? ARKIVBILD: ISABEL BARK ?? På fredag kan Örnaskolan återigen ha ett traditione­llt firande för niondeklas­sarna efter att pandemin släppt.
ARKIVBILD: ISABEL BARK På fredag kan Örnaskolan återigen ha ett traditione­llt firande för niondeklas­sarna efter att pandemin släppt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden