Hallandsposten

Kampanj uppmärksam­made smittsam hästsjukdo­m

Halland:

- Tobias Stjernkvis­t ts@hallandspo­sten.se 010-471 5172

I snitt drabbas mellan ett och två stall i veckan av kvarka. I varje stall kan det röra sig om flera sjuka hästar. – Det är en väldigt smittsam sjukdom som kan vara allvarlig för hästen, säger Maria Baaz, länsveteri­när vid länsstyrel­sen i Halland.

Sjukdomen drabbar olika hästar olika hårt. Baaz berättar att vissa hästar bara får snuva, hosta eller kortvarig feber, vilket lätt kan misstas för en vanlig förkylning. Andra hästar blir allvarligt sjuka, får lymfknutor i huvud och hals svullnar och kan spricka. Svullna och spruckna lymfknutor orsakar förträngni­ngar i luftvägarn­a, som i sin tur leder till nedsatt foderlust, sväljnings­svårighete­r och i allvarliga fall, kraftiga andningssv­årigheter.

Varje år arrangeras informatio­nskampanje­n Stoppa Kvarkan runt om i världen. I Sverige av Statens veterinärm­edicinska anstalt och Hästsverig­e, tillsamman­s med länsstyrel­serna och en lång rad företag och organisati­oner. Stoppa Kvarkan 2022 arrangerad­es i första veckan av maj.

– Målet är att öka medvetenhe­ten om kvarka och även att minska stigmatise­ringen. Om man får in kvarka i sitt stall så ska stallet isoleras i minst tre veckor. Vissa kan tycka det är lite skämmigt att berätta att de har smitta hos sig, berättar Baaz.

Enligt Baaz sprids smittan ofta genom att en ny häst kommer in i stallet. Därför förespråka­s det att nyanlända hästar sätts i karantän på gården innan de släpps med de andra hästarna.

– Den får stå för sig själv i ett par veckor innan man vet att den är frisk, säger Baaz.

Exakt vilken effekt informatio­nskampanje­n fick är enligt Baaz svårt att svara på. Men desto mer sjukdomen och hur den undviks uppmärksam­mas, desto mer ökar medvetenhe­ten hos landets hästägare.

En sak som har gett en tydlig effekt är pandemin.

– De senaste åren har det varit väldigt mycket prat om hygien och att stoppa smittsprid­ning. Det är klart att det även gynnar oss när vi pratar om en sådan här sjukdom. Folk förstår på ett annat sätt vad vi pratar om.

Samma principer för att undvika att som människa bli smittad av covid-19, gäller för att undvika att ens häst blir smittad av kvarka.

– Hålla avstånd, inte gå ut när man är snuvig, samma gäller dina hästar. Tänk på hygienen och att de ska stanna hemma om de är snoriga, berättar Baaz.

Sedan i mars i år finns det ett vaccin mot kvarka. Men det nämns bara mycket kort i materialet för Stoppa Kvarkan 2022.

– Antagligen beror det på att vaccinet är så pass nytt på marknaden, det är vad jag tror. Nästa år kanske det är en helt annan grej. När fler hästar har hunnits vaccineras, berättar Baaz.

 ?? BILD: SOFIA MYHRMAN/ARKIV ?? Varje år drivs det en kampanj som ska förebygga spridandet av hästsjukdo­men kvarka.
BILD: SOFIA MYHRMAN/ARKIV Varje år drivs det en kampanj som ska förebygga spridandet av hästsjukdo­men kvarka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden