Hallandsposten

”Talade någon med Hitler som man talar med Putin?”

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Polens president Andrzej Duda riktar skarp kritik mot Tyskland och Frankrikes hantering av Vladimir Putin. De båda europeiska makterna vill förhandla med Ryssland, men Duda menar att det är meningslös­t – och drar parallelle­r till andra världskrig­et. – Talade någon på det sättet med Adolf Hitler? frågar sig Duda retoriskt i en intervju med tyska Bild.

Sedan den 24 februari för Ryssland ett invasionsk­rig i Ukraina. De försök till förhandlin­gar som gjorts länderna emellan har brutit samman, och Ryssland anklagas för åtskilliga krigsbrott där dess armé dragit fram.

Angreppet på Ukraina fick västländer­na att gå samman. Man enades om långtgåend­e sanktioner mot Ryssland, levererade vapen till Ukraina och Sverige och Finland fattade det historiska beslutet att ansöka om Natomedlem­skap.

Men helt enig har fronten mot Ryssland inte varit. De tungt vägande länderna Tyskland och Frankrike menar att den enda vägen mot en lösning går genom förhandlin­gar och samtalar med Putin. Hos andra, främst EU:S östliga medlemslän­der som de baltiska staterna och Polen, väcker den tyskfransk­a inställnin­gen starka känslor.

– Jag förbluffas över alla samtal som förs med Putin. Från förbundska­nsler Scholz och president Macron. Dessa samtal leder ingenvart, säger Polens president Andrzej Duda i en intervju med Bild.

Olaf Scholz och Emannuel Macrons förhållnin­gssätt gentemot Putin ”legitimera­r bara en människa som är ansvarig för de brott som den ryska armén begår i Ukraina”, enligt Duda.

– Talade någon på det sättet med Adolf Hitler under andra världskrig­et? Var det någon som sa att Adolf Hitler inte fick tappa ansiktet? Att vi skulle gå fram på ett sätt som inte är förnedrand­e för Adolf Hitler? Jag har inte hört några sådana röster. BILD: Borde Zelenskyj vara med i samtalen?

– Enligt min åsikt kan inget samförstån­d nås över huvudet på den ukrainska regeringen.

BILD: Vad är er lösning?

– Jag är mest intressera­d av att det ukrainska försvaret får sådan stöttning att de kan trycka ut ryssarna från sitt territoriu­m.

Duda riktar också hård kritik mot det tyska näringsliv­et, som han menar ”inte bryr sig” om vad som händer med Ukraina, så länge de kan bedriva handel med Ryssland.

– Kanske tror det tyska näringsliv­et inte på att den ryska armén återigen skulle kunna fira en stor seger i Berlin och ockupera en del av Tyskland. Vi i Polen vet att det är möjligt. Därför finns det ingen ”business as usual” för oss.

 ?? BILD: MINDAUGAS KULBIS ?? Polens president Andrzej Duda har inget till övers för de tyska och franska samtalen med Vladimir Putin.
BILD: MINDAUGAS KULBIS Polens president Andrzej Duda har inget till övers för de tyska och franska samtalen med Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden