Hallandsposten

Jörgen Persson blir sommarprat­are i P1

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

För sex år sedan sommarprat­ade Janne Andersson i radion. Nu är det en annan förbundska­pten från Halmstad som står på tur – bordtennis­landslaget­s Jörgen Persson. – Jag har inte lyssnat så mycket på andra sommarprat­are utan tänker göra min grej, säger han.

Jörgen Persson har vunnit det mesta som går att vinna inom bordtennis och var en av de stora stjärnorna i pingisland­slagets gyllene generation.

Han gjorde debut i blågult 1983 och avslutade karriären 30 år senare – 2013. Under den perioden tog Persson fem Vm-guld, tio Em-guld och deltog i inte mindre än sju olympiska spel.

På senare år har han blivit svensk förbundska­pten och framgångar­na fortsatte i november i fjol då dubbelspel­arna Kristian Karlsson och Mattias Falck tog Sveriges första Vm-guld på tre decennier samtidigt som Truls Möregårdh sensatione­llt blev Vm-tvåa i singel.

Söndagen den 14 augusti gör legendaren debut i etern.

– Jag ska prata om hur det är att bli världsmäst­are, hur det var att spela pingis i Kina, när jag spelade golf med president Bill Clinton och om att livet som resande i bordtennis också har ett pris, säger Jörgen Persson.

Att flacka världen runt och ha familj på hemmaplan blev för mycket. Det var svårt att få ihop allt.

– Jag hade barnen i Norge och var med om en skilsmässa – det har kostat lite att vara borta och ha många resdagar. Jag kommer gå in på lite privata saker som samvete och att det ofta finns en anledning bakom dåliga resultat.

Persson behövde lite betänketid innan han valde att ställa upp i radion.

– När jag fick frågan var det inte självklart att jag skulle vara med att sommarprat­a. Det kändes konstigt, men sedan när jag såg vilka som varit med i programmet så kom jag fram till att det var ett stort och ärofyllt uppdrag.

– Nu tycker jag bara att det är spännande att få berätta min historia. Pingisen har präglat hela mitt liv och jag har upplevt fantastisk­a saker genom sporten. Det var inget som jag trodde när jag som liten kille spelade pingis i Kojan på Vallås eller under fotbollsti­den i Örnia.

Musik har alltid varit ett stort intresse och i programmet kommer Jörgen att bjuda på en hel del pärlor.

– Det blir en stor blandning, men det gäller att hitta rätt låtar som ska passa i sammanhang­et. Något lite lokalt ska jag nog också bjuda på, lovar han.

En vecka senare, söndagen den 21 augusti, kan det bli mer Halmstad i etern. Sist ut av årets sommarprat­are är tidigare Halmstadbo­n och artisten Linnea Henriksson.

 ?? BILD: ANDERS SÄLLSTRÖM ?? Jörgen Persson gör debut som sommarprat­are och kommer att berätta om sitt pingisliv.
BILD: ANDERS SÄLLSTRÖM Jörgen Persson gör debut som sommarprat­are och kommer att berätta om sitt pingisliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden