Hallandsposten

Rösta på S om du prioritera­r sjukvården

Socialdemo­kraterna vill starta fler vårdcentra­ler, utveckla vården på landsbygde­n och förbättra öppettider­na. Det skriver Lise-lotte Bensköld Olsson (S).

- Lise-lotte Bensköld Olsson (S) regionråd

VAL 2022: HALLAND

Detta är den andra delen i serien ”Val 2022 Halland” Läs tidigare delar på hallandspo­sten.se/åsikter/debatt

För oss socialdemo­krater är det självklart – vård ska ges efter behov. Det finns ett brett stöd hos svenska folket för att sjukvården ska vara jämlik och det står även i hälso- och sjukvårdsl­agen. Plånbokens storlek ska inte avgöra vilken vård man får. Halland är en region som växer. Socialdemo­kraterna ser att behovet av att utveckla regionens tre sjukhus för att möta invånarnas behov. I dag leds Region Halland av Moderatern­a. Det får ett tydligt avtryck i vilka prioriteri­ngar som görs.

Det moderatled­da styret har gång på gång valt att samla pengarna på hög i stället för att använda regeringen­s statsbidra­g till att stärka vården och satsa på fler anställda. Moderatern­a har valt att lägga ned vårdcentra­lsfilialer på landsbygde­n i stället för att utveckla den nära vården.

Socialdemo­kraterna vill driva en mer offensiv politik för att utveckla sjukvården. Om Socialdemo­kraterna får förtroende­t att bilda ett majoritets­styre i Region Halland efter valet kommer tre frågor prioritera­s högst.

Gratis kollektivt­rafik för pensionäre­r över 65 år och unga upp till 19 år.

Pensionäre­rna förtjänar ordning och reda. I olika kommuner i länet gäller olika regler för resande i kollektivt­rafiken. Därför är Socialdemo­kraterna i kommuner och regionen överens om att införa avgiftsfri kollektivt­rafik för pensionäre­r i hela länet. Det gäller under alla tider på dygnet samt resor som går mellan kommunerna. Satsningen gäller även unga upp till 19 år och är en klimatsats­ning som samtidigt ökar jämlikhete­n.

Personalen måste prioritera­s.

De som arbetar i vården har slitit hårt i pandemin och gjort stora insatser för samhället. De förtjänar bättre arbetsvill­kor, en bra arbetsmilj­ö, bra löner och fler kollegor. Heltidsarb­ete ska vara norm och personalin­flytandet över viktiga beslut ska stärkas. Vi vill även öka utbildning­smöjlighet­erna på arbetstid. Socialdemo­kraterna vill att Region Halland ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgiva­re. Det är fullt möjligt om ett målmedvete­t arbete inleds.

Öka tillgängli­gheten till vården och förbättra öppettider­na.

Socialdemo­kraterna vill starta fler vårdcentra­ler, utveckla vården på landsbygde­n och förbättra öppettider­na. Patientern­a ska uppleva att det är enkelt att boka tid och få hjälp – inte fastna i telefonköe­r eller annat krångel. Socialdemo­kraterna vill även tillföra mer resurser till BUP och vuxenpsyki­atrin. Ingen som mår dåligt ska behöva vänta på hjälp.

Region Halland kan bättre. Den 11 september kan du byta styre i Region Halland. Rösta på Socialdemo­kraterna om du vill ha ett styre som prioritera­r sjukvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden