Hallandsposten

Vandaliser­ingen kostsam för Laholm

Laholm: De senaste månaderna har HP skrivit otaliga artiklar om skadegörel­se på kommunens fastighete­r i form av klotter, krossade rutor och annan förstörels­e. Att åtgärda skadorna efter vandalerna kostar givetvis – men hur mycket rör det sig om egentligen

- Isabella Lindal il@hallandspo­sten.se

I helgen drabbades kommunens fastighete­r åter igen av skadegörel­se i olika skepnader.

På Mellbystra­ndsskolans idrottshal­l hade en eller flera sprejat könsorgan, glada gubbar och nazistiska symboler i vitt och orange.

För Veingeskol­ans del rörde det sig om mindre svart klotter på en garagefasa­d. Desto större var förstörels­en på familjecen­tralens innergård där man skräpat ner och förstört parasollfö­tter och utemöbler till ett uppskattat värde av 2 500 kronor.

– Vi har märkt en fortsatt tendens till mycket skadegörel­se de sista veckorna innan sommarlove­t och en bit in på det. Men den senaste tiden har det varit mer än normalt, säger Anders Stam, som är driftchef på Laholmshem.

Faktum är att det första halvåret blir ordentligt mycket dyrare för kommunen än i fjol.

”Skadegörel­sen hittills i år har kostat cirka 320 000 kronor där glaskross utgör den absolut största delen. Motsvarand­e kostnad de första sex månaderna 2021 var cirka 200 000 kronor”, skriver Anders Stam i ett mejl till tidningen.

Om ni haft fria händer, hur skulle ni få stopp på det här?

– Vi gör ju insatser. Vi har väktarrond­eringar på de ställen där vi tror att det bäst behövs. I de rapporter jag får in från väktare ser man att de har mycket dialoger med ungdomar. Jag tror att det handlar om att jobba långsiktig­t och förebyggan­de med mycket närvaro.

En del förespråka­r fler övervaknin­gskameror, men det är inget som Anders Stam ser som en lösning.

– Det handlar inte i första hand om att filma den som kastar stenen, utan att den inte ska vilja kasta stenen, säger han.

 ?? BILD: ISABELLA LINDAL ?? Det har blivit mycket rapporteri­ng om skadegörel­se på kommunens fastighete­r de senaste månaderna. Här syns en krossad ruta på Veingeskol­an.
BILD: ISABELLA LINDAL Det har blivit mycket rapporteri­ng om skadegörel­se på kommunens fastighete­r de senaste månaderna. Här syns en krossad ruta på Veingeskol­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden