Hallandsposten

Regeringen­s drag för att rädda sitt pensionsfö­rslag

Rysaren kring de höjda pensionern­a går vidare. Med en rösts marginal röstade S, C, V och MP ned högeroppos­itionens förslag – nu planerar regeringen en extra ändringsbu­dget redan på fredag. Då väntas kompromiss­förslaget om pensionern­a återkomma.

-

Resultatet av onsdagens budgetomrö­stning blev att inget av de två alternativ som låg på bordet för omröstning godtogs.

Det som skedde i kammaren, under högt tempo med talman Andreas Norlén som dirigent, var unikt. Socialdemo­kraterna valde att gå emot både sitt eget förslag och högeroppos­itionens. Detta eftersom man hellre vill få genom det tredje förslaget, en kompromiss man förhandlat fram med Centerpart­iet och som har stöd av Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et.

Detta gör att budgetrysa­ren nu rullar vidare.

Redan på fredag väntas regeringen, genom finansmini­ster Mikael

Damberg (S), lägga fram en extra ändringsbu­dget där kompromiss­förslaget finns med. Det innebär att en ny omröstning troligen hålls på onsdag om en vecka.

Regeringen kan dock inte luta sig tillbaka och vara säker på att nu få genom sin vårändring­sbudget.

Fortfarand­e är det oklart om man kan räkna med stöd av den politiska vilden Amineh Kakabaveh, partilös men invald för Vänsterpar­tiet, som på onsdagen hotade med att gå emot regeringen i omröstning­en nästa vecka. För att ställa sig bakom kräver hon fortsatt stopp för vapenexpor­t till Turkiet, en fråga som aktualiser­ats av Sveriges Natoansöka­n.

– Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, säger hon till TT.

Kakabaveh har också sagt att hon vill se mer pengar till att motverka hedersvåld för att stötta regeringen­s budget.

Mikael Damberg är dock inte särskilt orolig.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med Amineh Kakabaveh för länge sedan och den håller vi och hedrar. Vi förväntar oss att hon också gör det.

Han tillägger att det, i det här fallet, ytterst blir en fråga om vilket pensionsfö­rslag Kakabaveh vill ha.

– Jag har ganska stor tilltro till att Amineh i slutändan, när hon väger alternativ­en mot varandra, kommer se att det är ett alternativ som ligger nära henne politiskt ideologisk­t och kopplat till jämställdh­et. I hedersfråg­an har vi i senaste budgeten presentera­t en långsiktig plan där vi avsatt stora medel.

När Mikael Damberg på onsdagsmor­gonen redogjorde för regeringen­s plan på att lägga fram en ny ändringsbu­dget, för att få genom pensionsko­mpromissen om 1000 kronor mer från augusti till de sämst ställda pensionäre­rna, sa han att det avgörande är hur pensionäre­rna ska kunna hantera den situation som nu råder, med stigande inflation och höjda priser.

– Vårt förslag är redan från i år, redan från augusti, 1000 kronor, medans deras förslag är 600 kronor efter valet, säger Damberg.

Högerparti­ernas förslag, som alltså röstades ned av S, C, MP och V innehöll också satsningar till pensionäre­rna.

Före omröstning­en slog Elisabeth Svantesson, Moderatern­as ekonomisk-politiska talesperso­n, fast att det skulle få följder om högerförsl­aget skulle falla. Hon lyfte bland annat fram satsningar som ett vapenpaket till Ukraina, pengar för att lösa passkaoset och till bättre verktyg till polisen, till exempel vattenkano­ner.

– Det är nästan så man känner att Sverige håller på att bli en bananrepub­lik. Man sitter i landsarres­t för man får inget pass och får man väl ett pass och tar sig till Arlanda är man inte säker på att komma med flyget. Så här behöver man inte ha det, jag tycker inte heller att Sverige ska ha det så, säger Svantesson.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Finansmini­ster Mikael Damberg (S) och finansutsk­ottets ordförande Åsa Westlund (S) höll en pressträff inför budgetdeba­tten i riksdagen. Regeringen kommer att lämna en extraändri­ngsbudget till riksdagen.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Finansmini­ster Mikael Damberg (S) och finansutsk­ottets ordförande Åsa Westlund (S) höll en pressträff inför budgetdeba­tten i riksdagen. Regeringen kommer att lämna en extraändri­ngsbudget till riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden