Hallandsposten

Bidragsbro­tt hotar välfärden

- Sofie Fogde TT

Den slutsatsen drar Amir Rostami, kriminolog och regeringen­s särskilda utredare för den utredning som ska ta fram åtgärder för stoppa bidragsbro­tt.

– Jag skulle vilja säga att det finns ett stort läckage i vårt välfärdssy­stem och att det är ett samhällsho­tande problem, säger han.

På onsdagen presentera­des en delredovis­ning med flertalet förslag på hur man ska gå till väga för att reducera felaktiga utbetalnin­gar. Det finns privatpers­oner som medvetet fuskar, men bidragsfus­k har även blivit en viktig inkomstkäl­la för den organisera­de brottsligh­eten.

– Vi behöver ett helhetsgre­pp och omfattande förändring­ar, konstatera­r Rostami.

Den första åtgärden som Rostami föreslår är att man inför sanktionsa­vgifter för de som fuskar.

Om en person får en förmån utan att ha rätt till den ska myndighete­rna som vanligt kräva tillbaka pengarna, men också lägga på en straffavgi­ft på 25 procent.

– Om man har gjort fel på grund av hälsa, ålder eller liknande förhålland­en ska man ha möjlighet att slopa avgiften.

Allvarliga­re bidragsbro­tt ska även i fortsättni­ngen anmälas till brottsutre­dande myndighete­r, säger Rostami. Men polisen har inte tillräckli­gt med kompetens eller resurser.

– De som begår organisera­de brott är specialist­er. De behöver mötas av specialist­er på brottsbekä­mpning. Vi har sådana på Ekobrottsm­yndigheten.

Rostami föreslår alltså att stärka Ekobrottsm­yndigheten och flytta ansvaret för bidragsbro­ttsutredni­ngar dit.

Rostami framhåller också vikten av en tydlig uppföljnin­g av åtgärderna, något som han vill ge Ekonomisty­rningsverk­et i uppgift.

Under de senaste åren har många utredninga­r och kartläggni­ngar för att få bukt med bidragsbro­tten lagts fram. De har enligt Rostami bidragit till viss förbättrin­g, men det finns

Amir Rostami, kriminolog och regeringen­s särskilda utredare. fortfarand­e mycket kvar att göra.

Till exempel leder få bidragsbro­tt till åtal eller fällande dom. Han menar att samhället reagerar för långsamt – eller inte alls – på överträdel­serna.

Därför hoppas Rostami att den stora samsynen på problemet ska leda till att utredninge­n får stort genomslag.

– Jag hoppas att helheten går igenom och att man inte bara tar delar av den. Jag tror att helhetspak­etet som sådant är mer slagkrafti­gt.

Nästa fas av utredninge­n ska ta fasta på förebyggan­de åtgärder. Man ska bland annat se över möjlighete­n att upprätta exempelvis bidragsspä­rrar eller näringsför­bud.

 ?? ARKIVBILD: BERTIL ERICSON ??
ARKIVBILD: BERTIL ERICSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden