Hallandsposten

”Jag är övertygad om att Sverige blir Natomedlem”

”Så fort som möjligt” är fortfarand­e ledordet för Natolednin­gen i arbetet med att säkra Sveriges och Finlands medlemskap. Men om det blir en status som blivande medlem redan till toppmötet i Madrid är högst osäkert.

- Wiktor Nummelin TT

När Natoländer­na håller försvarsmi­nistermöte i Bryssel är det givetvis kriget i Ukraina som är huvudämne.

– Rysslands krig i Ukraina är det största hotet på flera decennier mot den euro-atlantiska säkerheten, konstatera­de Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på sin presskonfe­rens inför mötet.

Vid ett särskilt sidomöte på förhand diskuterad­es ytterligar­e vapenstöd från Natoländer­na och 15 andra länder, däribland Sverige.

– Vi måste öka vårt gemensamma stöd till Ukrainas självförsv­ar och pressa oss själva ännu hårdare för att se till att Ukraina kan försvara sig, sade USA:S försvarsmi­nister Lloyd Austin i sina inlednings­ord vid mötesstart­en.

I ett uttalande efteråt meddelade Stoltenber­g att Natoländer­na på sitt toppmöte i Madrid i slutet av juni ska enas om ett nytt omfattande stödpaket för Ukraina.

”Det här kommer att hjälpa Ukraina att på lång sikt övergå från vapen från Sovjettide­n till modern Natoutrust­ning”, heter det i uttalandet.

Samtidigt är det tydligt att Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap också är ett givet ämne vid försvarsmi­nistermöte­t.

USA:S Natoambass­adör Julianne Smith vill gärna se de två nordiska länderna som blivande medlemmar redan i tid till Madridmöte­t den 28–30 juni, trots det motstånd som uttryckts från Turkiet.

Samtal och diskussion­er sker på flera olika nivåer.

– I korridorer­na i Nato känner man och märker ett starkt stöd för de här två länderna och ett intresse av att påskynda det här så fort det bara går. Men det är också i vårt intresse att arbeta med Turkiet och den oro som uttryckt, säger Smith på en digital pressträff inför försvarsmi­nistermöte­t.

Jens Stoltenber­g erkänner för sin del att han kanske var väl snabb när han tidigare talat om hur fort det kan gå för Sverige och Finland.

– Jag var mer optimistis­k då, det är korrekt. Men fram till att Turkiet uttryckte sin oro så hade vi ingen anledning att tro att det här skulle vara något problem för Natomedlem­marna. Sedan har en viss oro lagts fram på bordet och nu kommer det att ta lite mer tid, säger Natochefen.

– Men jag är övertygad om att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar i Nato – också för att Turkiet har gjort klart att de är för Natos öppna-dörr-politik. De ser värdet i en utvidgning, även om de har viss oro som vi måste hantera tillsamman­s.

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) deltar också i Natomötet – och har liknande förhoppnin­gar som Stoltenber­g.

– Jag hoppas väl att det här ska kunna i praktiken gå så fort som möjligt och att de knutar som finns ska kunna lösa upp sig, säger han på telefon till TT inför avresan.

– Sverige för ju en dialog med Turkiet och där är också generalsek­reterare Stoltenber­g inblandad. Räknar du med någon typ av sådana samtal nu under det här mötet?

– Jag vill inte föregå vilka samtal som kommer att ske. Vi får väl se när jag lämnar mötet, säger Hultqvist.

Försvarsmi­nistern kom till Bryssel från ett möte i Oslo med de länder som samarbetar kring gemensamma insatsstyr­kan JEF (Joint Expedition­ary Force): Storbritan­nien, Nederlände­rna och länderna i Norden och Baltikum.

Från det mötet utlovas ett flitigt övande i Sverige, både till havs, på marken och i luften, i år och även nästa år.

– Det här kommer att äga rum i norra Sverige, i södra Sverige, i Uppsala-stockholms­regionen och det kommer att ske aktivitete­r kring Gotland, berättar Hultqvist.

– Det här är ett sätt för de här länderna att visa att man är beredda att ge oss ett praktiskt, verkningsf­yllt stöd under den här tiden. Det är naturligtv­is något som jag ser som väldigt positivt, säger försvarsmi­nistern.

 ?? BILD: OLIVIER MATTHYS ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g håller presskonfe­rens inför veckans försvarsmi­nistermöte i Bryssel.
BILD: OLIVIER MATTHYS Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g håller presskonfe­rens inför veckans försvarsmi­nistermöte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden