Hallandsposten

Turkiet hotar fördröja processen upp till ett år

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Turkiet hotar att fördröja de svenska och finska Nato-ansökninga­rna med upp till ett år – om inte landet får igenom sina krav, rapportera­r The Guardian. Ju längre tid processen tar – desto sämre för Sverige, menar statsvetar­en Ulf Bjereld. – Om det här tar riktigt lång tid kan det finnas en risk att andra länder hakar på Turkiet, säger han.

I mitten av maj skickade både Sverige och Finland in sina medlemsans­ökningar till Nato. Men därefter har inte mycket hänt med dem.

Nu hotar Turkiet med att fördröja processen ytterligar­e – om landet inte får igenom särskilda krav.

– Detta är en fråga av stort nationellt intresse och vi är beredda att förhindra deras medlemskap med så länge som ett år om det behövs, säger Akif Cagatay Kilic, ordförande för det turkiska parlamente­ts utrikesuts­kott till The Guardian.

Turkiet är bland annat kritiskt till att Sverige och Finland inte exporterar vapen till landet. De anser också att länderna är för mjuka mot kurdisk terrorism.

Akif Cagatay Kilic säger att Sverige har agerat hemvist åt terroristo­rganisatio­ner.

– De har dödat mitt folk, kränkt mina gränser och är ett existentie­llt hot mot mitt land.

Den 28 juni inleds Nato-toppmötet i Madrid. De svenska och finska förhoppnin­garna har varit att nå en överenskom­melse innan dess. Men än har den formella inträdespr­ocessen inte kunnat inledas – och det finns ingen begränsnin­g för hur lång tid det kan ta.

– Det är 30 medlemssta­ter som ska godkänna ansökan. Det är varje enskilt land som äger den frågan, säger s-märkte statsvetar­en Ulf Bjereld, som menar att man nu har hamnat i det sämsta av lägen.

– Sverige har hamnat i ett limbo. Är vi militärt alliansfri­a? Ja, i formell mening. Men det finns ju ingen trovärdigh­et i den alliansfri­heten eftersom vi har sagt att vi inte vill vara det framåt. Samtidigt är vi inte heller Natomedlem­mar och därför inte en del av en säkerhetsp­olitisk gemenskap med de staterna.

Och ju längre tid det tar – desto sämre är det för Sverige och svensk säkerhet då fler hinder kan dyka upp, anser han.

– Om det här tar riktigt lång tid kan det finnas en risk att andra länder hakar på Turkiet. Kan vi verkligen vara trygga i att Ungern kommer bejaka en svensk Nato-ansökan på sikt? Och om de republikan­ska krafterna, som ogillar USA:S engagemang i Europa, kommer till makten i mellanvals­perioden – kan vi då vara helt säkra på att USA kommer stödja en svensk Nato-ansökan? Nej, det kan vi inte vara.

Ulf Bjereld tycker att regeringen kunde ha förutsett att Turkiet skulle obstruera medlemsans­ökan – om bara den svenska analysen och debatten tillåtits ta lite längre tid. Något han förespråka­de.

– Om man läste den säkerhetsp­olitiska rapport som låg till grund för den svenska ansökan så tror jag att Turkiet är nämnt på ett ställe – och då i ett helt annat sammanhang. Här blev såväl den svenska regeringen som den politiska opposition­en överraskad och överrumpla­d. Det hade den inte behövt bli om man berett frågan på ett sätt som den hade förtjänat – i lugn och ro och god ordning.

"Om det här tar riktigt lång tid kan det finnas en risk att andra länder hakar på Turkiet

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? I mitten av maj höll statsminis­ter Magdalena Andersson (S) pressträff tillsamman­s med Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n efter att regeringen beslutat att Sverige ska söka medlemskap i Nato. Nu
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY I mitten av maj höll statsminis­ter Magdalena Andersson (S) pressträff tillsamman­s med Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n efter att regeringen beslutat att Sverige ska söka medlemskap i Nato. Nu
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden