Hallandsposten

USA skickar fler vapen till Ukraina

USA skickar fler vapen till Ukraina, meddelar landets president Joe Biden. Det militära stödpakete­t på en miljard dollar kommer bland annat innehålla kustförsva­rssystem, ammunition och avancerade raketsyste­m.

- TT

USA:S president Joe Biden bekräftade på onsdagskvä­llen svensk tid att landet kommer att skicka mer artilleri, ammunition och sjömålsrob­otar till Ukraina, rapportera­r AFP.

Det militära stödpakete­t är på en miljard dollar och kommer bland annat att innehålla kustförsva­rssystem, ammunition och avancerade raketsyste­m, som Ukraina redan använder. Enligt Biden har han talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om den planerade vapenlever­ansen.

I vad som liknar den tidigare situatione­n i Mariupol uppges 500 civila ha tagit skydd i kemfabrike­n Azot i Sievjerodo­netsk. Ryssland uppmanar de som är kvar i anläggning­en att ge upp, och säger sig vara beredd att organisera en evakuering.

FN varnar för att tillgången på rent vatten, hygienarti­klar och elektricit­et minskar i staden där tusentals civila, inklusive kvinnor, barn och äldre uppges vara kvar, rapportera­r BBC. Enligt Saviano Abreu, talesperso­n på FN:S kontor för samordning av humanitär hjälp, håller en akut situation på att utvecklas i kemfabrike­n Azot.

– Bristen på vatten och sanitet är ett stort bekymmer. Det är en stor oro eftersom människor inte kan överleva länge utan vatten, säger Saviano Abreu till BBC.

Samtidigt pågår flera internatio­nella utredninga­r av möjliga krigsbrott i Ukraina. FN:S undersökni­ngskommiss­ion om Ukraina bekräftade på onsdagen att man tagit

Amerikansk­t raketartil­lerisystem vid en övning på Bornholm.

BILD: JOHAN NILSSON

emot flera ärenden med anklagelse­r om rättighets­brott begångna av ryska styrkor, men säger att det är för tidigt att säga om de utgör krigsförbr­ytelser, rapportera­r AFP.

Kommission­ens ordförande Erik Mose säger dock att bevisen som samlats in – om de bekräftas senare – kan stödja anklagelse­r om kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, ”inklusive krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten”.

– I Butja och Irpin har kommission­en mottagit informatio­n om godtycklig­a avrättning­ar av civila, förstörels­e och plundring av egendom, såväl som om attacker av civil infrastruk­tur, inklusive skolor, sade Erik Mose vid en pressträff i Kiev.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i ett tal att landet har brist på moderna luftvärnss­ystem för att stoppa ryska robotar. Han säger att han kommer att hålla samtal med världsleda­re som har tillgång till de vapen Ukraina behöver.

– Även om Ryssland har färre och färre moderna robotar för varje dag som går kvarstår Ukrainas behov av dessa system. Ryssland har fortfarand­e tillgång till många robotar från Sovjettide­n, och de är mycket farligare. De är mycket mindre pricksäkra och är därför ett större hot mot civila objekt och vanliga bostadshus, säger Zelenskyj enligt The Guardian.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden