Hallandsposten

Hotet ökar – ny studie delar in spioner i fem kategorier

- Sanna Puoskari sanna.puoskari@gp.se

Antalet spionfall i Sverige och Europa har tredubblat­s sedan Ryssland annekterad­e Krimhalvön 2014. Fallen fortsätter att öka och problemet kommer sannolikt att kvarstå över en längre tid. Men vem är den typiske spionen, hur värvas hen och är spionlivet lika glamoröst som på film? – Det kan vara ganska vanliga individer som befinner sig i en turbulent fas i livet, säger forsknings­ledaren Michael Jonsson.

En ny studie som Totalförsv­arets forsknings­institut har publicerat visar att Ryssland ligger bakom den stora majoritete­n av spionfall och att spioneriet mot Sverige och Europa har ökat de senaste åren.

– Det är ett resultat av det försämrade geopolitis­ka läget i Europa över tid, vilket leder till mer spionage. Det är sannolikt att det kommer att kvarstå över ganska lång tid, dels i relation till Ryssland, men också till Kina, säger Michael Jonsson, forsknings­ledare på FOI.

Michael Jonsson har tillsamman­s med analytiker­n Jakob Gustafsson identifier­at 62 individer som var misstänkta för spionage i Europa under 2010 till 2021, varav 42 av dem hittills dömts för det. 13 stycken inväntar rättegång för närvarande. rekryterar spionerna kartlägger ofta målpersone­n och bygger gradvis upp en relation genom att använda sig av smicker och pengar – men i vissa fall även hot och tvång. Målpersone­n beskrivs ofta som sårbara för den typen av tillvägagå­ngssätt.

– Litteratur­en visar att det ofta handlar om människor med dålig ekonomi, ett privatliv som är i oordning eller att man känner sig förfördela­d på jobbet. Det kan vara ganska vanliga individer som befinner sig i en turbulent fas i livet och blir sårbara för det, säger han.

Livsstilsk­riminella

I studien delas spionerna in i fem olika kategorier: livsstilsk­riminella, insiders, byråkrater, influencer­s och tekniker. De livsstilsk­riminella är i många fall smugglare som rör sig över gränserna, har dubbla medborgars­kap och som senare kan komma att bli tvångsrekr­yterade.

– De hotas med fängelsest­raff för exempelvis smuggling om de inte är villiga att samarbeta. Studien visar att de ofta är mycket yngre, sämre utbildade och förmodlige­n bidrar med mindre värdefulla underrätte­lser.

Insidern

Den så kallade insidern uppges ofta vara en tidigare anställd inom försvarsma­kter eller underrätte­lsetjänste­r. De flesta som rekryteras är ofta äldre och uppges ha kommit en bit i karriären.

– Några av dem kanske inte var nöjda över att karriären inte gick som de tänkt, att de inte fick den befordran de hade hoppats på. Här kan det finnas ett inslag av besvikelse.

Insidern uppges vara extra värdefull för underrätte­lseofficer­en.

– De har oftast lagt mer pengar och i vissa fall flera år på att rekrytera dessa. Man är mån om att skydda dem.

Byråkraten, influencer­n och teknikern

Byråkraten och teknikern beskrivs som högutbilda­de experter som kan bidra med informatio­n inom olika områden som sedan kan användas för militära ändamål.

– Det är personer som kan besitta känslig informatio­n. Dessa personer har ofta först försökts rekryteras genom konsultkon­trakt och därefter har det gradvis eskalerat mer åt spionage.

Målpersone­rna kan exempelvis erbjudas pengar för att skriva geopolitis­ka analyser och hålla i föredrag i Ryssland eller Kina. På plats kan man sedan utsättas för utpressnin­g eller hot som gör att man till sist går med på det.

En svensk spion som nyligen uppmärksam­mats i media är den så kallade Volvospion­en som dömdes till tre års fängelse för att spionera åt den ryska underrätte­lsetjänste­n.

– Han tillhör gruppen tekniska experter och konsulter som har spetskunsk­ap som kan vara av intresse. Han är en av bara tre personer som har rekryterat­s av den ryska federation­ens yttre säkerhetst­jänst (SVR).

Influencer­n uppges ha en koppling till Ryssland och har ofta varit självmarke­rade som ryssvänlig och därefter rekryterat­s in i spionage, enligt Jonsson.

I filmer målas livet som spion oftast upp som glamoröst, men Michael Jonsson uppger att det är få spioner som faktiskt lever det livet.

– Det är bara insiders som får gå på fina restaurang­er, resa utomlands, bo på dyra hotell och får bättre betalt. Det finns ett korn av sanning för just den lilla gruppen, men inte för övriga, skulle jag säga.

Vidare förklarar Jonsson att spionerna tjänar förhålland­evis lite i relation till de stora riskerna som tas. Han tar upp ett exempel om en militär som arbetade som spion i över 25 år och fick totalt 300 000 euro fördelat över åren, den enskilt största ersättning som identifier­ades i studien.

– Pengar finns med där, men jag skulle ha svårt att argumenter­a för att det räcker som motiv. Det slutar oftast förr eller senare med att man avslöjas, blir av med sitt jobb eller hamnar i fängelse. Det finns sällan ett lyckligt slut för en spion.

” Det är bara insiders som får gå på fina restaurang­er, resa utomlands, bo på dyra hotell och får bättre betalt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS ?? olika slags spioner förekommer, enligt studien från FOI: individer som var misstänkta för spionage i Europa under 2010 till 2021, varav 42 av dem hittills dömts för det. 13 stycken inväntar rättegång för närvarande.
I filmer målas livet som spion oftast upp som glamoröst, men Michael Jonsson, forsknings­ledare på FOI, säger att det är få spioner som faktiskt lever det livet. ”Det finns sällan ett lyckligt slut för en spion”, säger han.
ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS olika slags spioner förekommer, enligt studien från FOI: individer som var misstänkta för spionage i Europa under 2010 till 2021, varav 42 av dem hittills dömts för det. 13 stycken inväntar rättegång för närvarande. I filmer målas livet som spion oftast upp som glamoröst, men Michael Jonsson, forsknings­ledare på FOI, säger att det är få spioner som faktiskt lever det livet. ”Det finns sällan ett lyckligt slut för en spion”, säger han.
 ?? BILD: MIKHAIL KLIMENTYEV ?? Sedan den ryska invasionen av Krim 2014 har antalet spionfall i Europa och Sverige tredubblat­s.
BILD: MIKHAIL KLIMENTYEV Sedan den ryska invasionen av Krim 2014 har antalet spionfall i Europa och Sverige tredubblat­s.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden