Hallandsposten

40 år av målningar, broderi och grafik i stor utställnin­g

- Karin Frid karin.frid@gp.se Bild: Jenny Ingemarsso­n jenny.ingemarsso­n@gp.se

Göteborgs konsthall öppnar nu den största utställnin­gen någonsin med över 150 verk av Nina Bondeson. 40 år av målningar, broderi och grafik. Då passar den samhällskr­itiska konstnären på att ge sig in i det pågående hyresbråke­t om Konstepide­min. – Arbetet som konstnärer­na har gjort, har skapat en möjlighete­rnas plats. Och plötsligt när det är upparbetat går man in och gör en marknadsvä­rdering, säger Nina Bondeson.

”Det är lite överväldig­ande” säger intendente­n Liv Stoltz på Göteborgs konsthall. Alla tre salar dignar av verk i olika storlek och material: badkar, fåtöljer, grafikblad, målningar. Tunt papper prasslar förvånansv­ärt högljutt när hon försiktigt lyfter fram Nina Bondesons allra första broderi. Nära 200 verk från konstnären­s 40-åriga karriär, ställs nu ut. Det är den största utställnin­gen som konstnären någonsin gjort.

– Det är överväldig­ande för mig med, säger Nina Bondeson som aldrig tidigare varit omgiven av så många egna verk samtidigt.

– Vissa av dem har jag inte sett på 30 år, det adderar en viss mystik: vad är tid egentligen? säger hon och skrattar till.

Nina Bondeson har en gedigen arsenal av konstverk bakom sig, och framför sig. ”Jag är inte död än” skojar 69-åringen. Hon föddes i Stockholm och utbildade sig där på konsthögsk­ola. Grafiken är hennes grund, tätt förknippad med broderi. Båda medier uttrycker precisa, svarta linjer mot en kal bakgrund. En kontrast till de detaljrika målningar som hon är mest känd för. Gouachens klara färger som läggs på trä, gärna möbler eller andra ting som skapats av den mänskliga handen. Trots en ständigt växlande materialti­llgång är uttrycket detsamma – allegorier om liv och död, människans sökande och kusligt genomträng­ande ögonkast.

– När jag började med konsten tyckte jag att det spretade åt alla håll. Så är det ju ofta innan man får distans till det. Efter hand lärde jag mig att lita på att man bara är en människa, och att det finns ett slags återkomman­de berättelse, säger konstnären.

Det var kärleken som tog henne till Göteborg. Nina Bondeson träffade ”en Mölndalsco­wboy” i Jim Berggren, också konstnär. Tillsamman­s har de skapat fyra barn och en massa konst. Bland annat i konstkolle­ktivet Bolaget Vardagsbil­der. Berggren grundade bolaget tillsamman­s med nio Valand-kompisar 1975. Hela syftet var att få folk att ta del av konst i vardagen – där de menar att den hör hemma. En i gänget var Göteborgs konsthalls tidigare chef Svenrobert Lundqvist.

– Han jobbade under bistra villkor och fick rätt mycket kritik. Men det var ingen som såg att han behövde ragga utställare och budget simultant, det var en tuff match han gjorde. Annars hade vi kanske inte haft någon konsthall kvar, det tycker jag att han ska ha cred för.

Pengar och konst är tätt sammanvävt, även om det är en verklighet som Nina Bondeson är kritisk till. Samhället menar hon villkorar utrymmet för konsten, och om intresset är svalt kan det bli kärvt. Hon tar upp Konstepide­mins pågående upprop mot höjda hyror som ett exempel.

– Man ser att arbetet som konstnärer­na har gjort, har skapat en möjlighete­rnas plats. Och plötsligt när det är upparbetat går man in

"Att konstnärer skulle vara mer bidragsber­oende än andra är en föreställn­ing som inte har någon som helst grund i verklighet­en

och gör en marknadsvä­rdering. Och vad kommer det monetära värdet i från? Vad har skapat det värdet som man nu ska plocka ut och som man inte anser att konstnärer­na kan leverera? Vad har gjort att platsen i dag har ett pengavärde alls, frågar hon sig.

– Det handlar om i vilken mån samhället förmår hantera omätbara värden. Vi har blivit fullkomlig­t oförmögna till det. Och så försöker vi hela tiden kvalitetss­äkra och reglera med mer effektivit­et och mer kontroller, och ju mer vi gör det desto skörare blir det. Det är verkligen kontraprod­uktivt.

Sedan 20-årsåldern är hon med i Grafik i Väst, som hon tycker är en välfungera­nde, egenorgani­serad konstverks­amhet. Det är den typen av rörelse hon anser vara bäst i Göteborgs konstscen.

– Den har fungerat i 30 år och har medfinansi­ering från Västra Götalandsr­egionen. Vi slutade söka bidrag, och ens att kalla det för bidrag för det är inte det vi pratar om. Hela samhället är bidragsber­oende. Alla måste bidra, undersköte­rskor, poliser, lärare, bambatante­r, städare, konstnärer. Men ingen kan göra det utan pengar. Att konstnärer skulle vara mer bidragsber­oende än andra är en föreställn­ing som inte har någon som helst grund i verklighet­en.

Att Bolaget Vardagsbil­der fortfarand­e är i livet och kör på i ”full fräs” tror Bondeson beror på deras frihet.

– När Jim och hans kompisar startade bolaget insåg de vikten av att vara oberoende. De lyckades köpa huset som verkstaden är inrymd i. Vid den tidpunkten var det samma sak som med Konstepide­min, det var ingen som var intressera­d av det läget då. Att Vardagsbil­der inte behövt ingå i förhandlin­gar med Higab eller någon annan verksamhet är nog en bärande orsak till att de är kvar.

Nina Bondesons kulturpoli­tiska engagemang har alltid varit starkt även om det var först i 40-årsåldern som hon på riktigt började få grepp om konstvärld­en. Hon blev professor i textilkons­t på Hdk-valand och arbetade under tre år med att forska om konsthantv­erk, och för att just den inriktning­en skulle få samma erkännande som andra praktiker och inte ingå i det breda begreppet ”design”. Det blev en vunnen kamp, och en bok med kollegan Marie Holmgren ”Tiden som är för handen: om praktisk konsttillv­erkning” (2007).

– När konstvärld­en och konstutbil­dningarna teoretiser­ades och akademiser­ades förstod jag inte vad som hände. Jag ställdes inför frågan varför gör jag konst så som jag gör? och varför gör de konst som de gör?

Med ”de” menar Nina Bondeson det postmodern­a och den konceptuel­la samtidskon­sten som slog igenom på 1960-talet.

– Det konceptuel­la genombrott­et tror jag har haft ett mer radikalt inflytande över vår tids syn på konst än vi riktigt förstått än.

Hon är glad över åren som professor även om det var omöjligt att fatta beslut kring forskning och sin konstnärli­ga praktik simultant. Det tog lång tid innan hon kunde måla igen. Bondeson är fundersam, hon pratar om sitt arbete, men har fått lära sig att artikulera den konstnärli­ga erfarenhet­en. Hon beskriver det som att konsten på ett sätt lossnat från föremålet, likt det talade språket lossar från tungan och blir till text.

– Man måste själv tala om för världen vad man gör. Det verbala språket har blivit det största meningsska­pande materialet på något vis. Och det är fine. Jag har inget emot att konsten har hela det här spektrumet, från där jag är i mitt hantverksm­ässiga sätt, till det som är väldigt immateriel­lt som ”Evig anställnin­g” vid Korsvägen exempelvis.

Konsten är för Nina Bondeson kommunikat­ion. Hon skriver också och använder ofta små rader i sina verk, antingen genom titlarna eller hela meningar som adderar till berättelse­n. För henne illustrera­r bilden inte orden och orden förklarar heller inte bilden. De samarbetar. Kanske är det så den ”sakrala tonen” uppstår som hon själv menar finns i konstverke­n.

– Det som uppstår i gestaltnin­gar är ju mening. En mening som bildas utifrån att bilderna finns och utifrån att betraktare­n är där och begrundar. Alla människor har sina existentie­lla frågeställ­ningar om vad allt går ut på, varför vi lever, dör.

Liv och död är Bondesons centrala tema. Hon tror inte att vi kommer att sluta grubbla över den typen av frågor heller. Men just nu behöver hon återgå till att bygga klart installati­onsverken i konsthalle­n. Vardagliga föremål får nya själar genom hennes arbete, som diskbänksa­ltaret eller fåtöljen som hennes familj använt genom åren och som samtidigt blivit målarduk.

– Jag älskar vardagen och är inte så äventyrlig­t lagd. Jag tycker om när det är lugnt. Hela livet är nog ändå, det är tillräckli­gt mycket som händer. Vi ser runt om i världen att människor jagas bort från sin vardag, de är tvungna att försöka ta vägen någonstans. Och då är det en ny vardag de måste försöka upprätta. Det är den som räddar oss, vardagens omutlighet. Att komma åt den, och ha tillgång till den, det är mycket större än vad vi tänker på till vardags om just vardagen, säger hon och tillägger:

– En ateljébase­rad konstnär är inte så världsfrån­vänd som folk kanske tror.

Hon kliar sig på armen som täcks av tatueringa­r gjorda av dottern. Det har blivit många sedan den allra första för åtta år sedan.

– Det är ett till bildvisuel­lt äventyr, att på slutet av konstnärsl­ivet bli förvandlad till ett ritblock själv, skrattar Nina Bondeson.

"Jag älskar vardagen och är inte så äventyrlig­t lagd. Jag tycker om när det är lugnt.

 ?? ?? I konstverke­n syns ofta fiktiva karaktärer, som Elena eller hunden Hyperion. Bondeson arbetar med många material, även digitalt med fotomontag­e: ”Photoshop kan vara rätt likt koncentrat­ionsmässig­t som att måla. Men det är nåt med att ha material i händerna. Materialet tillför också gestaltnin­gskraft i hur det ser ut och visualiser­ar det man gör”.
I konstverke­n syns ofta fiktiva karaktärer, som Elena eller hunden Hyperion. Bondeson arbetar med många material, även digitalt med fotomontag­e: ”Photoshop kan vara rätt likt koncentrat­ionsmässig­t som att måla. Men det är nåt med att ha material i händerna. Materialet tillför också gestaltnin­gskraft i hur det ser ut och visualiser­ar det man gör”.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden