Hallandsposten

Här går landets vackraste leder

Intresset för vandring i Sverige ökar. För att underlätta för alla vandringsh­ågade har Svenska Turistföre­ningen utsett 13 kvalitetsm­ärkta signaturle­der som löper genom landets finaste natur. I år lanseras fyra nya, från norr till söder.

- Anders Pihl TT

Att uppleva svenska landskap till fots är inte längre enbart en angelägenh­et för campingpro­ffs och när sommaren närmar sig börjar många planera årets första tur.

Charlotte Grönlund är vandringse­xpert på Svenska Turistföre­ningen och har under flera år märkt av trenden. Redan för sex, sju år sedan var vandring en av de främsta aktivitete­rna för svenskar som valde att semestra hemmavid, berättar hon. Och under pandemin har intresset växt än mer. Ett underligga­nde skäl är att man söker lugnet, tror hon.

– Vi lever så stressiga liv med ständig uppkopplin­g, som gör oss trötta ända in i själen. Naturen är vårt naturliga element och vi söker sätt att hitta tillbaka till varandra och till oss själva. Extra roligt är det att så många barnfamilj­er och ungdomar söker sig till vandring och friluftsli­v.

Hon noterar också en trend att välja en hållbar semester där man undviker flyg och långa bilresor.

– En tågresa till vandringen lockar

Leden Kinnekulle ger en del svårslagna vyer över trakten.

På vandring över enorma kustklippo­r vid Ramsviksla­ndet på leden

Ett par vandrare har just klivit av Kinnekulle­banan på stationen Trolmen. allt fler och väl där är man noga med att ta vara på sitt fjäll eller sin vandringsl­ed, man tar med sig skräpet hem och så vidare. Det är fantastisk­t roligt tycker vi på STF, eftersom det är en av våra viktigaste hjärtefråg­or.

En vandring över flera dagar kräver givetvis en del planering. Det är alltid viktigt att tänka igenom turen – inte minst vilka möjlighete­r det finns att få tag på vatten och boende.

– Ju bättre förberedd du är, ju mer kan du slappna av och njuta av din tur. Jag tycker mig dock se att många blir lite för överambiti­ösa till en början, köper dyra saker och ger sig ut på långa turer långt bort.

Charlotte Grönlund tycker att första utflykten kan hållas på en enkel nivå.

– Jag föreslår att man provar en led i närheten av där man bor och testar sin utrustning och ork. Vatten, karta, gott fika och regnkläder är ofta fullt tillräckli­gt att ta med.

"Naturen är vårt naturliga element och vi söker sätt att hitta tillbaka till varandra och till oss själva.

Charlotte Grönlund, vandringse­xpert på Svenska Turistföre­ningen

För att göra det lättare att hitta bra vandringsl­eder lanserade Svenska Turistföre­ningen 2019 begreppet signaturle­der. En sådan ska innehålla spektakulä­ra naturupple­velser som är karaktäris­tiska för sin landsdel, vara tydligt utmärkt, kunna nås med kollektivt­rafik, ha övernattni­ngsmöjligh­eter samt rymma minst tre dagsetappe­r och som mest sju.

Signaturle­derna kan med all rätt betraktas som säkra kort när man väljer vart man ska vandra i landet. Några är enklare att gå än andra.

– Om man som nybörjare vill ha lite kortare etapper på jämnare yta, så skulle jag säga att Öland, våra två Skåneleder Österlen och Ås till ås samt Bohuskuste­n är perfekta att starta med, säger Charlotte Grönlund.

I arbetet med signaturle­derna har man redan bytt ut några och ett par ska tillkomma 2023. Av de tretton leder som finns i dag är dessa fyra nyheter för i år:

Bohuskuste­n

En vandring med ovanligt bra alternativ för boende och mat samtidigt som man får fina naturupple­velser med skog, klippor och hav. Den går från Brodalen i Lysekils kommun till Ramsviksla­ndets naturreser­vat. Man går igenom alltifrån fiskesamhä­llen till bokskogar och får flera tillfällen till bad.

Treparksmö­tet

Leden börjar med en båtfärd från orten Ritsem i Gällivare kommun och rör sig sedan i området där de tre nationalpa­rkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts. Turen beräknas ta fyra dagar.

Bergslagen

Leden är hela 28 mil lång och går genom hela Örebro län – en ”vildmarksl­ed” med stora trolska skogar, sjöar och vyer. Går från Lekhyttan till trästaden Nora med ett etappmål i Pershyttan, där man kan få en guidad gruvvandri­ng.

Kinnekulle

Vid Vänerns strand i Västergötl­and ligger Kinnekulle. Det drygt 300 meter höga platåberge­t kallas också för ”det blommande berget” och leden, som tar tre dagar, nås lätt med tåget Kinnekulle­banan.

Charlotte Grönlund har två favoriter bland nykomlinga­rna.

– Som en riktig fjällälska­re kan jag inte låta bli att lyfta Treparksmö­tet. Man vandrar i ett världsarv med helt oslagbar fjällnatur.

Utöver den leden vill hon lyfta Kinnekulle:

– Denna led kan man vandra på en långhelg. Den går genom lummiga lövskogar, betesmarke­r, kalkstensb­rott och grottor. Dessutom kan du bada efter vägen och fika på små gulliga kaféer. En ultimat vandringsu­pplevelse med extra guldkant.

 ?? ??
 ?? BILD: MIKAEL LUNDIN ?? Treparksmö­tet går där nationalpa­rkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts. Bilden är från Akka i Stora Sjöfallet.
BILD: MIKAEL LUNDIN Treparksmö­tet går där nationalpa­rkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts. Bilden är från Akka i Stora Sjöfallet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden