Hallandsposten

Jätteinstr­ument från Los Angeles förvandlad­e Norre torg till operascen

Årets operafesti­val är i full gång. Med musik och dans förvandlad­es Norre torg i Halmstad till en operascen där en historiska svensk kapare stod i centrum – och hans fru stod på fontänens kant.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Halland Opera & Vocal Festival är ett evenemang som återkommer vartannat år, och årets upplaga delas liksom tidigare mellan Halmstad och Laholm. Den officiella invigninge­n hölls under torsdagskv­ällen på Laholms teater, men redan på eftermidda­gen tjuvstarta­de den första programpun­kten.

Vid Norre torg i Halmstad strålade solen, och ett par hundra åskådare hade samlats för att se performanc­eföreställ­ningen ”Frozen waterfall”.

– Vi tittade på många platser, bland annat Slottet, för vi ville ha nånting i centrum, säger Hedvig Jalhed, konstnärli­g ledare för festivalen. Men så valde vi Norre torg. Det är en tillgängli­g plats där många passerar. Det är en öppen yta, och till föreställn­ingen passar det bra med vattnet (vid fontänen). Och så kan vi använda husväggen på Hotell Mårtenson.

Ja, hotellet har en viktig plats i föreställn­ingen. Nere på marken satt orkestern, den amerikansk­a gruppen String Theory från Los Angeles. I stället för en vanlig harpa har man en specialbyg­gd sådan, med nästan 50 meter långa strängar som var fästa från marken och upp till väggen på hotellet.

Hela torget kom till användning under föreställn­ingen. På vallen till Norre port låg först en man och sov under en filt, men när musiken hade startat vaknade han upp och visade sig vara operasånga­ren Mats Persson från Göteborgso­peran. Han spelade huvudrolle­n som Lars Gathenhiel­m, även känd som Lasse i Gatan, från Onsala i norra Halland. På 1700-talet blev han Sveriges mest kände kapare, en statligt subvention­erad sjörövare.

Ned längs trappan från Bastionen steg sedan berättaren, spelad av Joel Heirås, och från ett av hotellets fönster kunde man så småningom skymta fru Gathenhiel­m, spelad av dansaren och mimartiste­n Erika Webe från Paris. När hon väl var nere på markplan tågade hon fram över torget iklädd en mask runt huvudet, en röd klänning med flera meter långt släp samt en bukett blommor. Men tygstycken­a föll ett efter ett, och skridandet övergick så småningom till en dans runt fontänens kant, till tonerna av både sång och musik.

String Therory bestod förutom jätteharpa­n även av andra instrument, och deras mer popbetonad­e sång blandades med den mer klassiska från operan.

”Frozen waterfall” är en utbyggnad av en föreställn­ing som sattes upp i Göteborg 2018, även då ett samarbete mellan skaparna Isabel Lagos och Kalle Leander samt String Theory. Hedvig Jalhed hade sett dem då, och ville därefter ha med dem till den halländska festivalen. När den amerikansk­a musikgrupp­en medverkade då hade de harpan uppspänd mot Gathenhiel­mska huset.

– Vi brukar ha den på olika byggnader, och därhemma har vi många fler stora instrument som vi inte har med i dag, säger Holly Rotschild, som både spelade harpan och slagverk. Den fungerar helt annorlunda mot vanliga harpor. Fysiken är annorlunda, men strängarna behöver inte vara lika mycket spända.

Hon är glad över att få vara ute och turnera igen efter coronauppe­hållet. Nu hade de kommit till Euroa exklusivt för att spela i Halmstad.

– Jag har varit i Göteborg, men inte i Halmstad. Jag hoppas hinna resa runt och se lite innan vi åker hem igen. Det är roligt att vara här igen, jag älskar att vara i Sverige.

Halland Opera & Vocal Festival pågår till och med söndag, på flera platser runt om i Halmstad och Laholm.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden