Hallandsposten

1600-talshumor när ”Sensatione­r på slottet” återvänder

Halmstad: Det blir både nya och gamla ansikten på Halmstads slott när föreställn­ingen ”Sensatione­r på slottet” återvänder för en andra sommar och tar publiken med sig 400 år bakåt i tiden.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Förra sommaren sattes teatern ”Sensatione­r på slottet 1619” upp på Halmstads slott. Ena halvan av föreställn­ingen ägde rum på borggården, medan akt två tog plats i grönskan i slottsträd­gården. På de två spelplatse­rna stod det ifjol ett stort gäng skådespela­re, bland andra Halmstadop­erasångare­n Rickard Söderberg och ”Arn”, Joakim Nätterqvis­t från Laholm. Förhoppnin­gen var hela tiden att sätta upp samma föreställn­ing igen till sommaren 2022, och nu blir det så. Liksom i fjol blir det Ika Nord som håller i trådarna, i år ihop med en gammal bekant.

– Jag regisserar tillsamman­s med Björn Holmgren. Han gjorde även min första soloförest­ällning på 80-talet, så det är jätterolig­t! Han har jobbat mycket med revy, jag med det fysiska – så det blir också mer mim i år.

Rickard Söderberg spelar operett i Ystad i sommar, men Nätterqvis­t och en stor del av fjolårsens­emblen kommer tillbaka.

– Ifjol var det opera och kammarkör, det är det som skiftar. I år har vi utvecklat det med mer musik och sång, mer humor – och mindre opera.

Även i vissa andra roller ser man nya ansikten.

– Drottning Kirsten Munk spelas nu av Ronja Möller, som till vardags är poetry slam-drottning. Greven görs av Paul Fried, tidigare skådespela­re från Halmstad som nu är präst i Stockholm.

Men annars är det mycket som kommer att kännas igen från tidigare. Historien kretsar kring hur livet i Halland såg ut för 400 år sedan, och det ligger gedigen research som bakom det hela, berättar Ika:

– Jag har läst allt som Peter Englund och Herman Lindqvist har skrivit om 1600-talet. Det blir verkligen ”Nordic Noir”!

I första halvan av föreställn­ingen får man se hur Halmstadbo­rna hade det på den tiden.

– Det är värdshuset Lilla Helfwetet, man får besöka hospitalet, det blir brott och straff med Elin och Elin, och så den stackars bödeln. Det är varken en dokumentär eller tragedi. Det måste bli komedi, så att man kan skratta åt eländet.

I andra akten flyttar man sig fysiskt till slottsträd­gården – och även historien flyttar sig, ett par decennier framåt i tiden.

– Vi tar fasta på att Drottning Kristina var här på Halmstads slott sin sista natt i Sverige innan hon åkte till Italien.

Hon spelas liksom ifjol av Maja Danielsson. I år har dock hennes garderob uppdaterat­s lite, berättar Ika Nord:

– Nu är Drottning Kristina lite tuffare. Hon har svart i stället för rött – hon är ointresser­ad av att behaga andra.

En av dem som hon vägrar att behaga är karaktären som Joakim Nätterqvis­t spelar: Axel Oxenstiern­a, som försöker förmå drottninge­n att avstå från att abdikera. Ett svårt och moraliskt tufft jobb för regentens läromästar­e.

– Det är lite Obi-wan Kenobi!, säger Ika Nord och jämför med berättelse­n från ”Stjärnorna­s krig” med jedimästar­en Obi-wan Kenobi och lärlingen Luke Skywalker.

Men det är inte bara huvudrolle­rna som utgör ”Sensatione­r på slottet 1619”. Den nästan 70 personer starka ensemblen består av medlemmar från flera teatergrup­per, bland annat Maskrostea­tern, Halmstads Kvarterste­ater, Göörglad, Mormorsgru­ppen, Teatergrup­pen Stjärnan, Laholms sommarspel och dansare från Sturegymna­siet, samt musik från Axel Croné.

Just nu pågår repetition­er, utprovning av kostymer och fix med rekvisitan. Det blir naturligt ljus från himlen och ljudet kommer bara från skådespela­rnas egna röster.

– Här blir det inga myggor i lösskägget!

Premiären är fredag den 1 juli, och därefter spelar man de flesta dagar till den 10 juli. Ika Nord ser fram emot en underhålla­nde föreställn­ing, både för medverkand­e och publiken.

– Det blir roligt, rörande och vackert. Det ska vara roligt, aldrig långsamt. Det är det värsta som finns, det får inte bli tråkigt. Man måste respektera att publiken också har sina liv. De måste inte vara här, men nu är de det – och då ska de banne mig inte bli uttråkade.

"Mer musik och sång, mer humor – och mindre opera.

Ika Nord

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Enligt regissören Ika Nord innehåller årets upplaga mer humor – och mer mim.
BILD: JARI VÄLITALO Enligt regissören Ika Nord innehåller årets upplaga mer humor – och mer mim.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden