Hallandsposten

Projektet Kommundels­råd har blivit Ortsutveck­ling – inleds i år

Hylte:

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se

Redan i år ska bli möjligt för ortsbor att komma med förslag på förbättrin­gar. Dessutom har projektet Kommundels­råd har fått ett nytt namn, Ortsutveck­ling. – Jag har förstått på vissa politiker att man tror att det är ett nytt kommunråd man ska införa, säger kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Ärendet ska formellt beslutas nästa gång kommunstyr­elsen sammanträd­er i augusti, men när ärendet togs upp i Hyltes Tillväxtut­skott senast fick det tummen upp.

– Det här blir mer en direktdemo­krati hur man vill påverka sin närmiljö. Det kan vara allt möjligt, men jag ska inte gissa om vad som behövs på de olika orterna. Det är till för att göra det mer trivsamt att bo på våra orter, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Invånarna i Femsjö och Kinnared, de två första orter där projektet införs, kommer att kunna lämna in förslag i Hylteappen, till kommunens kontaktcen­ter eller under en medborgart­räff. Efter en medborgard­ialog kommer förslaget utvärderas och sedan får ortsborna möjlighet att rösta i Hylteappen bland förslag som anses vara möjliga att genomföra. Till sist beslutar kommunstyr­elsen om vilka åtgärder som görs.

– Våra tjänsteper­soner har skruvat om vårt förslag lite för att jobba mer modernt och digitalt. Men Kommundels­rådet var kanske tanken att ett par representa­nter från varje kommundel skulle ingå, nu är förslaget att vi inkluderar alla som bor i det geografisk­a området, säger Löfquist och avslutar:

– Det här är ett modernt och smart sätt att jobba med landsbygds­utveckling, så det ska bli spännande att följa under hösten med förhoppnin­gen att vi kan växla upp det till hela kommunen 2023.

 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? ”Det var mer syftat på kommundels­råd kopplat till tillgängli­ghetsråd, pensionärs­råd eller den sortens rådgivande organ om hur invånarna vill utveckla sin ort”, säger Ronny Löfquist om Ortsutveck­ling, som tidigare gick under namnet Kommundels­råd.
BILD: ISABEL BARK/ARKIV ”Det var mer syftat på kommundels­råd kopplat till tillgängli­ghetsråd, pensionärs­råd eller den sortens rådgivande organ om hur invånarna vill utveckla sin ort”, säger Ronny Löfquist om Ortsutveck­ling, som tidigare gick under namnet Kommundels­råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden