Hallandsposten

Miljöparti­et kan samarbeta med de flesta partierna

Miljöparti­et driver en verkningsf­ull grön politik för nuvarande och framtida generation­er. Det skriver Maria Losman (MP) i debattseri­en Val 2022 Halland.

- Maria Losman (MP) Miljöparti­et i Halland

VAL 2022: HALLAND

Detta är den sjunde delen i serien ”Val 2022 Halland” Läs tidigare delar på hallandspo­sten.se/åsikter/debatt

Hälso- och sjukvård på rätt plats i rätt tid. Regionen, kommunerna och privata vårdgivare måste samverka mer för individens bästa och för kostnadsef­fektivitet­en. Till exempel ska läkare (som är ett regionalt ansvar) komma till omsorgsboe­nden (som är kommunalt ansvar) när patienten har svårt att komma till vårdcentra­len. Samordning mellan behandling och rehabilite­ring behöver bli bättre.

Det ska finnas vårdsamord­nare med tillräckli­ga mandat, så att samverkan sker för patientens bästa. Detta är särskilt viktigt för multisjuka och inom psykiatrin. Vi vill styra regionen så att det blir möjligt med en fast läkare. Detta är särskilt viktigt för invånare med stora behov men också för att få kvalitet i det förebyggan­de arbetet.

Den gröna rehabilite­ringen behöver vidareutve­cklas, så att remitterin­g verkligen görs från vårdcentra­lerna när det är till nytta för patienten. Vi vill även att det ska gå att få remiss via psykiatrin. Tillgången till vård i livets slutskede ska vara sådan att det finns goda möjlighete­r till vård både hemma och på avdelning och att växla däremellan. Avdelninga­r behöver vara spridda över Halland.

Kollektivt­rafik i hela Halland.

En utvecklad kollektivt­rafik är en förutsättn­ing för att minska klimatpåve­rkan på ett rättvist sätt. Det ska vara prisvärt att resa kollektivt och smidigt att kombinera tåg, buss, cykel och bil. En lägre andel av biljettpri­set ska komma från resenärern­a och en högre från skattefina­nsiering. På så sätt kan regionen utveckla linjer med tåg och buss med en god turtäthet.

Den anropsstyr­da trafiken, närtrafike­n, behöver utvecklas där det är för glest för att köra linjetrafi­k. Ett sommarkort för barn och unga med fria resor inom Halland ger ökade möjlighete­r till sommarjobb och en aktiv fritid oavsett föräldrarn­as plånbok.

Kultur för frihet och demokrati.

Kulturen är utveckland­e för både hallänning­ar och besökare. Det behövs resurser för att ge kultursekt­orn en möjlighet till återhämtni­ng efter pandemin och skapa förutsättn­ingar för evenemang och produktion av kultur.

Regional utveckling för riktig hållbarhet.

Det ska vara lätt att leva och driva företag både på landsbygde­n och i städerna. Infrastruk­turen på landsbygde­n måste förbättras; det gäller framförall­t fiber och kollektivt­rafik. Stödsystem ska gynna företag som håller sig inom planetens gränser.

Miljöparti­et står i mitten.

Vi har ett gott samarbete med Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet under den här mandatperi­oden. Vi hade ett gott samarbete med Moderatern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a under tidigare mandatperi­oder.

Miljöparti­et är ett mittenpart­i som kan samarbeta med de flesta partier. Gränsen går vid Sverigedem­okraterna där vi har så olika synsätt i grunden att samarbete inte är aktuellt. En röst på Miljöparti­et är en röst för att miljö- och klimatfråg­or kommer med på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden