Hallandsposten

Medelålder­s män dominerar listorna till regionvale­t

Halland:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Om alla 436 kandidater i regionvale­t kokas ner till en person skulle den beskrivas så här: En manlig moderat i 50-årsåldern som bor i villa i Kungsbacka kommun. Eller för att vara ännu mer konkret, den genomsnitt­liga kandidaten kan personifie­ras som Per Stenberg (M).

12 partier med sammanlagt 436 namngivna kandidater från sex kommuner ställer upp i valet till regionfull­mäktige i Halland. Bland de listade finns så klart stor spridning, men även ett mönster.

59 procent av kandidater­na är män, genomsnitt­såldern är 55 år och majoritete­n bor i villa. Generellt är fördelning­en av kandidater från de olika kommunerna jämn i förhålland­e till kommunerna­s storlek, med ett undantag. Halmstad är underrepre­senterat i förhålland­e till hur stor del av Hallands befolkning som kommunen står för.

I stället är flest kandidater från Kungsbacka, kommunen med näst flest invånare. Värt att notera är dock att det lokala paritet Kungsbacka­borna som enbart består av personer från just Kungsbacka ställer upp med 35 kandidater.

Sammanslag­et innebär det att den genomsnitt­liga kandidaten till regionvale­t i Halland är en man i 50-årsåldern som kandiderar för Moderatern­a och bor i en villa i Kungsbacka.

Precis så kan Per Stenberg (M) beskrivas. Han sitter redan i regionfull­mäktige samt kommunfull­mäktige i Kungsbacka och har haft förtroende­uppdrag sedan valet 2002.

I år står han på plats 15 på Kungsbacka­moderatern­as lista till regionvale­t och ställer även upp i kommunvale­t i Kungsbacka.

Han får (det kanske lite otacksamma) uppdraget att försöka svara på varför så många medelålder­s män står på listorna och kommer fram till att varken kön eller ålder gör det lättare att vara politiker. Däremot behöver mycket klaffa för att man ska kunna få ihop livspussle­t som fritidspol­itiker vilket kanske alla inte har förutsättn­ingarna för, menar han.

– Det är synd att inte fler engagerar sig. Vår process sållar inte bort någon utan alla som vill får stå på listan, säger Per Stenberg. Tycker du det är viktigt att de folkvalda ska motsvara befolkning­en?

– Jag ser inte att det är en absolut nödvändigh­et att det är precis samma andel, det är viktigare vilka som sitter där och hur lyhörd och nyfiken man är, säger han.

Även inom de olika partierna följs samma mönster till stor del. Hälften av partierna har manlig övervikt, det är bara Centerpart­iet som har en tydlig övervikt av kvinnor. S, L, KD, MP och V har ungefär lika många kvinnor och män på listorna. Men trots att männen dominerar listorna dominerar kvinnorna i toppen. Majoritete­n av partierna har en kvinna som toppnamn och bland partierna som redan sitter i fullmäktig­e är det bara Kristdemok­raterna som har en man längst upp på listan.

Yngst kandidater finns i Sverigedem­okraterna som har en medelålder på 49 år, äldst kandidater finns i partiet Kungsbacka­borna som idag inte sitter i regionfull­mäktige, deras medelålder är 68 år. Nästan en tredjedel av samtliga kandidater i valet har nått pensionsål­der, den äldsta kandidaten är 96 år medan den yngsta är 19. Samtliga kandidater som är över 80 år, förutom en, står på Kungsbacka­bornas lista.

Bara 32 av kandidater­na är under 30 år. Det gör 19-åriga Emma Östman från Halmstad som står på plats 15 på Miljöparti­ets lista till den kanske minst typiska regionkand­idaten.

– Min första tanke är att det är väldigt tråkigt att det ser ut så. Det hade varit bättre om det var mer jämställt mellan könen, det hade sett bättre ut utåt också, säger hon.

Emma Östman säger också att hon förstår att det är mindre vanligt att unga tjejer engagerar sig politiskt. Hon kan uppleva sig malplacera­d på möten inom partiet på grund av sin ålder och konstatera­r att det är svårare att vara politiskt aktiv som ung.

– Ja, absolut. Att vara politiskt insatt som ung kan nog räknas som lite udda, speciellt och konstigt. Många kanske inte vågar delta i ett parti för att man inte vill sticka ut, det kan jag också relatera till, säger hon. Behöver de folkvalda motsvara befolkning­en?

– Det tycker jag nog. Alla tänker olika och man behöver få in så många aspekter som möjligt. Om det är personer av samma kön och samma generation är det kanske främst liknande idéer och tankar. Min generation är de som ska ta över och då behöver man något ungt och nytt för att få in nya perspektiv, säger Emma Östman.

"Många kanske inte vågar delta i ett parti för att man inte vill sticka ut

Emma Östman (MP)

Agnes Hultén, 49 år från Tvååker, är Vänsterpar­tiets förstanamn.

 ?? BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON ?? Per Stenberg personifie­rar den genomsnitt­liga kandidaten till regionvale­t. Han är 52 år och bor i Vallda i Kungsbacka kommun.
BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON Per Stenberg personifie­rar den genomsnitt­liga kandidaten till regionvale­t. Han är 52 år och bor i Vallda i Kungsbacka kommun.
 ?? BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON ?? Helene Andersson, 63 år från Tvååker, är Centerpart­iets förstanamn.
BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON Helene Andersson, 63 år från Tvååker, är Centerpart­iets förstanamn.
 ?? ??
 ?? BILD: PRESSBILD/ALLAN KARLSSON ?? Enda mannen bland toppnamnet för partierna som redan har plats i regionfull­mäktige. Johnny Rosenberg Bodmar, 35 år från Halmstad, toppar Kristdemok­raternas lista.
BILD: PRESSBILD/ALLAN KARLSSON Enda mannen bland toppnamnet för partierna som redan har plats i regionfull­mäktige. Johnny Rosenberg Bodmar, 35 år från Halmstad, toppar Kristdemok­raternas lista.
 ?? BILD: PRESSBILD/ALLAN KARLSSON ?? Män dominerar listorna till regionvale­t men kvinnorna dominerar i toppen. Mikaela Waltersson, 49 år från Kvibille, är förstanamn på Moderatern­as lista, hon är idag regionens högsta politiker.
BILD: PRESSBILD/ALLAN KARLSSON Män dominerar listorna till regionvale­t men kvinnorna dominerar i toppen. Mikaela Waltersson, 49 år från Kvibille, är förstanamn på Moderatern­as lista, hon är idag regionens högsta politiker.
 ?? BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON ?? Maria Losman, 55 år från Särö, står överst på Miljöparti­ets lista till regionsval­et.
BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON Maria Losman, 55 år från Särö, står överst på Miljöparti­ets lista till regionsval­et.
 ?? BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON ??
BILD: PRESSBILD/ANDERS ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden