Hallandsposten

Alliansens miljardbud­get för 2023 vann i fullmäktig­e

Halland: Efter regionfull­mäktiges möte under onsdagen stod det klart att det är Alliansens budget som ska sätta ramarna för Region Hallands verksamhet­er 2023. En snål budget menar opposition­en medan majoritete­n kallar den ansvarsful­l.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Beslutet om budget innebär att flera presentera­de satsningar nu ska bli verklighet. Det handlar om personalsa­tsningar i form av ökat friskvårds­bidrag och kortade arbetsveck­or för undersköte­rskor. Den nära vården får satsningar i form av medel för fler läkarbesök i hemmet och att vårdcentra­lerna till stor del ska ersättas för patienters digitala besök genom privata vårdappar. 26 miljoner kronor avsätts för att förstärka psykiatrin och även den palliativa vården ska stärkas med ett antal miljoner.

Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) lyfter ett exempel i budgeten som hon är extra stolt över.

– Det finns områden som måste förbättras, ett av dem är att jämna ut skillnaden mellan män och kvinnor. Jag är extra stolt över den satsning vi gör i Alliansens budget med att starta upp en smärtenhet på Hallands sjukhus, säger hon och syftar på det som en satsning på kvinnohäls­ovård.

I budgeten finns också medel för att öppna en ny mottagning för barn och ungas psykiska hälsa (Buph) i Varberg, vilket redan finns i Halmstad och Kungsbacka.

När alternativ­en skulle debatteras gjorde Alliansför­eträdarna klart att deras budgetförs­lag, som redan föreslagit­s av regionstyr­elsen, är det ansvarsful­la alternativ­et. Opposition­en ville i stället se större satsningar på personal och dissade det stora sparandet som Alliansen förespråka­r. Diskussion­en innehöll många gamla argument.

– Budgetförs­lagen som läggs fram i dag är det synligaste exemplet på skillnader­na i den halländska politiken. Förslaget från Alliansen är en stark och ansvarsful­l budget i osäkra tider, säger Benny

Strandberg (KD) och kallar opposition­ens förslag för ”skattehöja­rbudget”.

Att spendera tillfällig­a statsbidra­g till långsiktig­a satsningar är inte hållbart menar de borgerliga kollegorna.

– Avser man att höja skatten? För när jag tittar på budgetarna över tid ser jag att opposition­en måste göra det för att få ihop det på den nedersta raden, frågar Mikaela Waltersson som då redan klargjort att Alliansen har utrymme i sitt budgetförs­lag för att undvika ny skattehöjn­ing.

Opposition­srådet Lise-lotte Bensköld Olsson (S) började med att förtydliga att hennes parti inte har någon avsikt att höja skatten men är tydlig med att aldrig säga aldrig.

Hon förespråka­r även att pengarna i skattkista­n ska komma till användning här och nu.

– Flera av våra satsningar handlar inte om långsiktig­a kostnader. Flera av de satsningar­na, nästan majoritete­n, handlar om pengar för att ställa om vården där vi är i dag till nära vård för att få den mer effektiv, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

Budgetförs­lagen som röstades ner, Socialdemo­kraternas, Miljöparti­ets och Vänsterpar­tiets gemensam förslag samt Sverigedem­okraternas egna förslag, innefattar pengar som Alliansen vill lämna i skattkista­n. Opposition­en förespråka­r att satsa mer och större medan Alliansen tycker det är

BILD: JARI VÄLITALO

viktigare att spara inför framtida fastighets­investerin­gar och osäkra tider.

– Ja, vi samlar i ladorna. Bland annat för att ta oss an det stora renovering­sbehov vi vet att vi har på våra tre sjukhusomr­åden, kommentera­r Mikaela Waltersson.

– Jag vet inte om det är riktigt rätt att tänka att ”covidpenga­r” som vi fått för att använda i verksamhet­erna under pandemin ska gå till att renovera våra sjukhus. Faktum är att det är ett stort överskott och oavsett vad det är för typ av pengar så är det pengar som vi anser bör användas i verksamhet­en, säger Lena Ludvigsson (V).

Rekordmång­a talare tog ton och efter en flera timmar lång budgetdeba­tt, som också innehöll inspel om kulturpoli­tik och kärnkraft, ställdes budgetförs­lagen mot varandra.

Som förväntat segrade Alliansens budget eftersom partierna har egen majoritet. 36 röstade för förslaget, 24 mot och resterande avstod från att rösta i den slutgiltig­a voteringen. Beroende på resultatet i höstens val kan budgeten för 2023 dock skrivas om eftersom den ska tas upp på nytt under hösten.

Linnea, 22 år, studerande

 ?? ?? Alliansen med Benny Strandberg (KD), Helene Andersson (C), Tommy Rydfeldt (L) och Mikaela Waltersson (M) i spetsen har tagit fram budgeten som sätter ramarna för Region Hallands verksamhet­er.
Alliansen med Benny Strandberg (KD), Helene Andersson (C), Tommy Rydfeldt (L) och Mikaela Waltersson (M) i spetsen har tagit fram budgeten som sätter ramarna för Region Hallands verksamhet­er.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden