Hallandsposten

Komtek vill få fler tjejer att välja tekniken – ”finns för få kvinnor”

Halmstad:

- Linnea Gustafsson lg@hallandspo­sten.se

CAD, programmer­ing och 3D printning är bara några av saker som tjejerna på Komteks teknikkoll­o fick testa på. Kollot som ägde rum under fredagen förra veckan, med fortsättni­ng i måndags, gav unga tjejer en möjlighet att få lära sig mer om teknik på ett roligt sätt.

Det var fullt ös i Komteks lokaler i Halmstad när ett 40-tal tjejer i åldrarna elva till tretton år fick prova på att jobba med teknik. Projektet är ett samarbete mellan Komtek-föreningar­na i Halmstad, Falkenberg och Laholm, och tanken är att fler ungdomar ska få upp ögonen för det tekniska.

– Vi ser att detta är en grupp som är underrepre­senterade när det gäller båda att tycka om teknik men också att välja de här utbildning­arna. Vi vill att tjejer ska se sig själva i en framtid där de kan välja de tekniska och praktiska programmen på gymnasiet. Men också att öka sitt tekniska självförtr­oende och se att man kan skapa i teknik och vara kreativ, säger Maria Lejon verksamhet­sledare på Komtek i Falkenberg.

Kollot höll på i två dagar och under fredagen fick tjejerna lära sig att jobba med ett så kallat micro:bit. Det är en liten dator som de fick lära sig att programmer­a. Datorn sattes i en träbit och skulle ge ström åt en plexiglass­kiva där tjejerna med hjälp av datorprogr­ammet CAD, fick rita ett mönster som de ville ha på sin skiva. En av tjejerna skrev namnet på sin sköthäst Leia med ett hjärta runt och en annan tjej ritade ett träd. Bara fantasin satte gränser på vad man kunde göra och Maria Lejon berättar att Komteks ledord är att man ska ha kul, göra fel och att våga.

Sima Benni är utbildad gymnasiein­genjör och projektled­are på Komtek i Halmstad. Hon tycker att teknikkoll­ot som startade redan förra året är ett viktigt projekt för att få tjejer att bli teknikintr­esserade.

– Det här ligger mig väldigt nära hjärtat då jag tycker att det finns alldeles för få kvinnor inom branschen, säger Sima Benni.

Men det var inte bara ledarna som tyckte att första dagen på kollot var lyckat.

– Det är jättekul att få lära sig nya saker, säger elvaåriga Leah Gårdemark. Hon har tidigare tagit del av kurser som anordnats av Komtek.

På plats fanns även så kallade teknikinsp­iratörer som agerade som handledare till tjejerna på kollot. Teknikinsp­iratörerna var även de främst unga tjejer som höll i de olika kurserna under dagen.

– Det blir ytterligar­e inspireran­de för de yngre tjejerna att se äldre tjejer som tar plats och är bra på teknik, säger Maria Lejon.

 ?? BILDER: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM ?? Vilma Rosberg, Alvida Wallberg och Alma Baker sitter och designar i datorprogr­ammet CAD.
BILDER: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM Vilma Rosberg, Alvida Wallberg och Alma Baker sitter och designar i datorprogr­ammet CAD.
 ?? ?? Tjejerna lär sig hur man arbetar med en liten dator som kallas micro:bit.
Tjejerna lär sig hur man arbetar med en liten dator som kallas micro:bit.
 ?? ?? Leah och Sally var nöjda med den första dagen på teknikkoll­ot.
Leah och Sally var nöjda med den första dagen på teknikkoll­ot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden