Hallandsposten

Riksdagens talman gästspelad­e i Laholms kommunfull­mäktige

Laholm: Kommunfull­mäktige i Laholm fick finbesök under sista mötet före sommaren. Med på länk från riksdagshu­set i Stockholm var riksdagens talman Andreas Norlén. – Det har varit en mandatperi­od som ingen annan, sade talmannen.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Gästspelet kom som en överraskni­ng för Laholms folkvalda. Som första punkt på dagordning­en stod det kort och gott: Föreläsnin­g ”Demokrati i Sverige 100 år”.

När den stora skärmen tändes dök ingen mindre än riksdagens talman upp i bild.

– Jag hade väldigt gärna velat besöka Laholm på riktigt. Med tanke på det den väldigt varma väderleken vi har just nu – i alla fall i Stockholm – hade det varit fantastisk­t att få kasta sig ut i vågorna i Laholmsbuk­ten, sade Andreas Norlén (M).

1918 tog riksdagen det historiska beslutet att införa lika och allmän rösträtt i Sverige. I valet 1921 fick kvinnor rösta för första gången. Året därpå gjorde de fem första kvinnliga riksdagsle­damöterna entré. Talmannen berättade om hur riksdagen firat hundraårsj­ubileet i fyra år med besök över hela riket.

Talmannen såg också tillbaka på fyra turbulenta år i rikspoliti­ken. Andreas Norlén har blivit känd för att bjuda partiledar­na på fika vid de otaliga talmansrun­dorna under den 134 dagar långa regeringsb­ildningen.

– Jag höll på lite med den, jag vet inte om ni noterade det, sade han skämtsamt.

– Det återstår en budgetomrö­stning i morgon (läs: onsdag). Oavsett utgången av den har det här varit en mandatperi­od som ingen annan, med flera regeringsb­ildningar, en pandemi och nu ett fasansfull­t krig i Europa.

Stresstest­erna har visat att Sverige har en av världens mest stabila demokratie­r, ansåg han.

– Jag får ibland frågan om demokratin i Sverige är hotad. Jag brukar svara att den står stadigt. Vi har ett högt valdeltaga­nde, ett jämförelse­vis högt förtroende för vårt valsystem, tilliten mellan oss människor är relativt hög, vi har välfungera­nde institutio­ner, ett oberoende rättsväsen­de, låg korruption, fria medier, fri forskning och ett starkt civilsamhä­lle. Allt det här som sammantage­t skapar en fullvärdig demokrati.

Talmannen lyfte fram de lokala politikern­as betydelse.

– Vi har 349 ledamöter i riksdagen, men 40 000 förtroende­valda i kommuner och regioner. Ni är en viktig kraft i att skapa delaktighe­t och närhet mellan medborgare och förtroende­valda.

Inbjudan kom från kommunfull­mäktiges ordförande Jonas Hellsten (M).

– Det var både historiskt och aktuellt, säger Hellsten som låtit sig inspireras av ett liknande digitalt besök i Kungsbacka­s fullmäktig­e.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ?? Riksdagens talman Andreas Norlén dök upp i storbild på fullmäktig­es sammanträd­e i Laholm. Han medverkade direkt från riksdagshu­set för att prata om demokrati.
BILD: JONATAN GERNES Riksdagens talman Andreas Norlén dök upp i storbild på fullmäktig­es sammanträd­e i Laholm. Han medverkade direkt från riksdagshu­set för att prata om demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden