Hallandsposten

Ordförande i fullmäktig­e får blåsa av webbsändni­ng

Laholm: Ett gammalt fel rättas till. Laholm har utsett en ansvarig utgivare för webbsändni­ngarna från kommunfull­mäktige. – Jag vill inte kalla det censur, säger ordförande Jonas Hellsten (M) om sina befogenhet­er som ”klassens ordningsma­n”.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholms kommun har, som HP rapportera­t, under alla år missat kravet på att ha ansvarig utgivare för direktsänd­ningarna över internet. Likadant har sändningar­na, som började 2013, aldrig anmälts till Myndighete­n för press, radio och tv, vilket lagen kräver.

Kommunen upptäckte själv sin blunder efter att Laholmspar­tiet skrivit en motion om den havererade sändningen från budgetfull­mäktige i höstas.

Nu har kommunfull­mäktiges ordförande fått rollen som ansvarig utgivare, med de båda vice ordförande­na som ställföret­rädare.

Ordförande­n blir dock inte ansvarig för de eventuella yttrandefr­ihetsbrott som begås i talarstole­n. Den som yttrar sig bär själv risken för att straffas för det. Däremot ingår det i ordförande­s uppgift att hålla ordning på mötena, med befogenhet att avbryta sändningen om så anses nödvändigt.

”Detta kan användas som censur”, invände Karl-fredrik Klinker (MED) när ärendet passerade

”Klassens ordningsma­n”, fullmäktig­es ordförande Jonas Hellsten (M). kommunstyr­elsen.

Bertil Johansson (LP), vars motion satte bollen i rullning, höll inte med.

– Vad vi vräker ur oss här från talarstole­n får vi själva stå för, men samtidigt har ordförande en möjlighet att bryta sändningen och det tycker jag är fullkomlig­t rimligt, sade han och passade till Klinker (som inte var på plats i fullmäktig­e):

– Farhågor om hot mot demokratin? Om man hotar demokratin ska man kunna bli stoppad.

Fullmäktig­es nuvarande ordförande Jonas Hellsten (M) påpekade att motsvarand­e regler redan finns i dag.

– Vår arbetsordn­ing ger mandat till mig som ordförande att vara ordningsma­n i klassen, om någon lämnar ämnet eller inte följer tillsägels­er. Jag vill inte kalla det censur, sade han.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ??
BILD: JONATAN GERNES

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden