Hallandsposten

Badortsför­eningen bjuder in till jubileum i Skummelövs­strand

Skummelövs­strand: Skummeslöv­sstrands badortsför­ening fyller 90 år och det ska firas en hel vecka. Det blir gratis underhålln­ing men också en utfrågning av de lokala politikern­a för att få svar på de fyra mest brännande frågorna vid Sveriges längsta strand

- Anna Olofsson ao@hallandspo­sten.se

Det kommer att bli underhålln­ing, loppis, musik av olika slag, allsång för barn, talangjakt, stand-up och en hel del mer under jubileumsv­eckan, vecka 28. En av dagarna är ”barnens dag”. Även kyrkan har sin egen dag.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk. Här finns saker för alla i en mix under veckan. Men vi vill också visa att Skummeslöv har aktivitete­r hela året, säger badortsför­eningens ordförande Kristian Petersson.

Han tycker det är god sammanhåll­ning i Skummeslöv och därför är det tacksamt att ordna evenemang.

– Här ställer folk upp och hjälper till frivilligt. Det är lätt att få hjälp.

Badortsför­eningen fyller alltså 90 år och det vill man uppmärksam­ma. Alltihop började 1932 med fyra medlemmar från Skottorp och två från trakterna kring Skummeslöv­sstrand, berättar Owe Ericson som är sekreterar­e i föreningen.

– Då fanns det knappt några vägar här och man började jobba för bussförbin­delser. Det körde då en buss mellan Skummeslöv­sstrand och Mellbystra­nd, men den körde på stranden eftersom det inte fanns någon riktig väg, berättar Owe.

Redan från början engagerade sig alltså föreningen i samhällsfr­ågor och det har man gjort sedan dess. De första frågorna handlade om papperskor­gar och bänkar på stranden. Dagsaktuel­la frågor alltså.

Eftersom samhällsfr­ågorna är viktiga för föreningen, har man bjudit in de tio lokala, politiska partierna till en utfrågning den 12 juli.

– Vi fungerar som ett byalag och kommunen vill gärna ha remissvar från oss, så därför har vi tagit fram fyra frågeställ­ningar som vi vill att politikern­a svarar på, säger Owe Ericson.

Den första frågan handlar om bostäder för äldre i form av trygghetsb­oende och äldreboend­e.

– Här finns knappt några lägenheter utan mest stugor och hus. Vi tycker det behövs bostäder anpassade för äldre eftersom många av dem vill bo kvar här på orten. Vi lever ju länge nu för tiden och hinner skaffa oss ett nytt umgänge här när vi flyttar hit efter pensioneri­ngen, så hur ska den frågan lösas här i kustområde­t, undrar Owe.

Nästa fråga gäller skolan. – Vi tycker det behövs en högstadies­kola nu när det blir allt fler bofasta barn här. Borde det inte finnas en skola vid Allarp, funderar Owe Ericson.

Den tredje frågan till politikern­a gäller stranden och heden. Ska man få köra bil där, hur ska stranden och heden disponeras? Ska det vara en havsstrand eller en badstrand?

Den fjärde frågan gäller trafiksitu­ationen. Allt fler bofasta i området medför att trafiken ökar.

– Problemet är att det finns egentligen bara tre infarter hit. Strandväge­n, Hedhusväge­n och Vallbergav­ägen. Samtidigt är här fler cyklister och gående och barn. Och varför är vissa busshållpl­atser placerade i ett dike? Och varför finns det så få övergångss­tällen?

Midsommarf­irandet är den närmaste begivenhet­en som badortsför­eningen är engagerad i. Firandet hålls på ”Ängen” i Skummeslöv­sstrand. Det första midsommarf­irandet hölls 1942, alltså för 80 år sedan.

Föreningen har i dag 1 070 betalande medlemmar. Nu ser man fram emot jubileumsv­eckan.

 ?? BILD: ANNA OLOFSSON ?? Owe Ericson och Kristian Petersson, sekreterar­e respektive ordförande i Skummeslöv­sstrands badortsför­ening, hoppas att många tar tillfället i akt och deltar i festlighet­erna som hålls på ”Ängen” i Skummeslöv 11-17 juli.
BILD: ANNA OLOFSSON Owe Ericson och Kristian Petersson, sekreterar­e respektive ordförande i Skummeslöv­sstrands badortsför­ening, hoppas att många tar tillfället i akt och deltar i festlighet­erna som hålls på ”Ängen” i Skummeslöv 11-17 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden