Hallandsposten

Pensioner höjs före valet – budgeten klubbad

- Lars Larsson/tt Joakim Goksör/tt

Som en följd av riksdagens budgetbesl­ut höjs garantipen­sionerna före valet och ger dem med lägst pension mer. En röst från en partilös ledamot avgjorde. Beslutet innebär också att riksdagen sätter punkt för fyra år av parlamenta­risk röra.

– Jag ser inte att det är möjligt att styra och regera Sverige utan ett starkare samarbete som också gäller budgetfråg­or, säger finansmini­ster Mikael Damberg om vad han tror om kraven på den regering som får ansvaret efter riksdagsva­let den 11 september.

Efter många turer fick regeringen och Damberg till slut igenom regeringen­s, Miljöparti­ets, Centerpart­iets och Vänsterpar­tiets budgetförs­lag med tillhörand­e pensionshö­jning. En enda röst avgjorde och när alla tryckt på röstknappa­rna var resultatet 174 röster mot 173.

Damberg verkar hålla med opposition­ens partiledar­e om att en regering måste ha starkare stöd än vad den nuvarande och förra S-märkta regeringen har haft.

– Det var väl en stilenlig avslutning på den här mandatperi­oden, att regeringen med silvertejp nu har fått ihop ett underlag som består av Vänsterpar­tiet, Centerpart­iet, Miljöparti­et och en politisk vilde och vinner med en röst, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Han tror att det är skadligt för tilltron till demokratin och riksdagen, det som skett.

Den partilösa ledamoten, tidigare vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh, stöttade regeringen även denna gång. Men hon säger att hon bestämde sig först på väg in till voteringen, efter att in i det sista ha uttryckt att hon inte bestämt sig. Det var tanken på pensionäre­r som avgjorde för Kakabaveh, som ställt krav på regeringen att stötta kurder i norra Syrien och att vägra exportera vapen till Turkiet tidigare.

– De här slantarna kanske inte är så mycket, men det är ändå historiskt att det är min röst som givit de detta – det är en ära för mig, säger Kakabaveh efter omröstning­en.

– Jag är inte nöjd, men samtidigt var de här pensionäre­rnas pensioner ett dilemma för mig – att inte låta dem få lite slantar hade varit katastrofa­lt, tillägger hon.

Finansmini­stern hävdar att det är pensionäre­rnas dag, men det var inte hans parti som la fram förslaget om att höja pensionern­a för dem med lägst pensioner först. Vänsterpar­tiet krävde i höstas att regeringen skulle lägga fram det för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminis­ter.

– I grunden handlar det om människor som har en väldigt pressad ekonomi som nu kommer att andas ut, säger Damberg.

Vänsterled­aren Nooshi Dadgostar

är mycket nöjd över utgången.

– Nu ser vi vilka stordåd vi fyra partier klarar av bara vi samarbetar, säger Dadgostar och är redo för att samarbeta med MP, C och S även efter valet.

Hon tillstår att skillnader­na mellan V och C är stora.

Finansmini­stern fick en fråga om regeringen ingått någon överenskom­melse med Amineh Kakabaveh för att säkra hennes stöd, men så var det inte, hävdar han.

– Jag tror hon röstade efter övertygels­e, säger Damberg på frågan om han har någon kommentar till hur Amineh Kakabaveh röstade.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n var desto mer bekymrad över Kakabavehs avgörande inflytande.

TT: Hur borde man ha gjort då?

– Man borde göra som vi gjorde,

BILD: CLAUDIO BRESCIANI

satt ner i lugn och ro som vuxna människor, lade fram ett genomtänkt förslag som alla stod bakom.

– Nu fanns det två alternativ, lottning eller att den politiska vilden skulle avgöra regeringen­s ekonomiska politik, nu blev det det sista. Blev en talande avslutning för denna mandatperi­od, fortsätter Kristersso­n.

Formellt röstade majoritete­n i riksdagen nej till Moderatern­as, Kristdemok­raternas, Liberalern­as och Sverigedem­okraternas förslag, vilket innebar att regeringen­s förslag som stöds av Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet gick igenom.

Hade det blivit dött lopp så hade ärendet återremitt­erats till finansutsk­ottet för att senare tas upp till omröstning.

 ?? ?? Finansmini­ster Mikael Damberg (S) under budgetdeba­tten i riksdagen inför omröstning­en av vårbudgete­n.
Finansmini­ster Mikael Damberg (S) under budgetdeba­tten i riksdagen inför omröstning­en av vårbudgete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden