Hallandsposten

Riksdagen stödjer Ukraina som Eu-kandidat

- Lars Larsson/tt Wiktor Nummelin/tt

Sverige stödjer Eu-kommission­ens förslag om att ge Ukraina och Moldavien status som kandidater för medlemskap i EU. – Vi behöver visa att vi på alla sätt står på deras sida, säger statsminis­ter Magdalena Andersson om Ukraina i riksdagens Eu-nämnd.

Hon säger samtidigt, i samrådet med nämnden inför midsommare­ns Eu-toppmöte i Bryssel, att kandidatst­atus ger Ukraina hopp.

I Eu-nämnden finns det en majoritet för att EU bör ge också Georgien status som kandidat. Men nämnden ansluter sig tillsvidar­e till Eu-kommission­ens förslag om att vänta med Georgien.

– Georgien är för långt ifrån, säger Magdalena Andersson.

Hon är mycket glad över att Eunämnden nu stödjer regeringen­s linje.

– Det är bra att vi har fått så brett stöd i riksdagen för att säga ja till Ukraina och Moldavien som kandidatlä­nder. Det kommer att betyda otroligt mycket för de här länderna, inte minst för Ukraina men också för Moldavien som ju har tagit emot många ukrainska flyktingar, säger statsminis­tern efter Eu-nämndens möte.

– Senare i eftermidda­g ska jag ha ett samtal med president Volodymyr Zelenskyj om detta.

Andersson understryk­er att direkt militärt stöd till Ukraina är avgörande för att landet ska kunna stå emot den ryska militärmak­ten. I den justerade ändringsbu­dget som riksdagen röstade ja till idag finns två miljarder vikta för stöd till Ukraina, en miljard extra utöver vad regeringen föreslog i sin första version.

– Vi tittar på hur det kan effektuera­s, säger statsminis­tern.

– Vi vill ju kunna stödja Ukraina så fort som möjligt, det är oerhört viktigt för dem att både kunna få direkt militärt stöd och finansiell­t stöd, säger Magdalena Andersson.

Inför toppmötet ser det ut som om alla Eu-länder kommer att stödja kandidatst­atus för Ukraina och Moldavien.

– Man vet aldrig, men så här långt har vi inte sett någon som har problem med det, säger en högt uppsatt Eu-källa på en pressgenom­gång i Bryssel.

Även om Ukraina och Moldavien får klartecken kommer ändå själva förhandlin­garna att ta lång tid. Om de godkänns så får de sin kandidatst­atus bra mycket tidigare än vad andra länder har fått i motsvarand­e läge.

Magdalena Andersson understryk­er att de båda länderna precis som alla andra måste leva upp till kriteriern­a för demokrati och rättsstate­ns principer för att klara loppet mot medlemskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden