Hallandsposten

Även hovrätten dömer 20-åring för mord i Luleå

- Erika Nekham/tt

En ung kvinna sköts till döds vid en badstrand i Luleå förra året. Nu döms en 20-årig man även i hovrätten till 14 års fängelse för mordet, medan två män som tidigare fällts nu frias för medhjälp till brottet.

Polis larmades till badplatsen i området Notviken den 30 juli förra sommaren efter det att höga smällar som lät som skott hade hörts. Väl på plats hittades en 25-årig kvinna död, skjuten med tio skott varav flera i huvudet.

Nu döms en 20-årig man – precis som tidigare i tingsrätte­n – till 14 års fängelse för mord, av hovrätten för övre Norrland. Den samlade bevisninge­n mot honom är mycket stark, bedömer hovrätten. Han har bland annat pekats ut som skytten av ett vittne som i dag lever på skyddad ort.

Bakgrunden till mordet var ett bråk om en bil eller några fälgar, har utredninge­n visat. Dessa ska ha försvunnit och det hade kvinnan fått skulden för. Den aktuella kvällen hade flera personer samlats vid badstrande­n för att reda ut vad som hänt.

Enligt åklagaren utspelade sig där ett rättegångs­liknande scenario, som slutade med att kvinnan sköts till döds.

I tingsrätte­n dömdes en 19-årig och en 34-åring för medhjälp till mordet, men dessa två frias nu av hovrätten.

”Hovrätten har inte ansett att åklagaren bevisat att dessa båda personer haft insikt i vad som skulle ske i Notviken. Även om de hjälpt gärningsma­nnen på olika sätt krävs det att åklagaren bevisat uppsåt till att mordet skulle ske för att de ska dömas”, säger hovrättsrå­det Jonas Brodin i ett pressmedde­lande.

En 33-åring som i tingsrätte­n dömdes till tre års fängelse för skyddande av brottsling får sänkt straff, fängelse i ett år och sex månader. Han har bränt upp en bil som användes vid mordet, däremot anser hovrätten det inte bevisat att han hjälpte gärningsma­nnen att fly från brottsplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden