Hallandsposten

Över 1 000 döda i skalv: ”Gräver grav efter grav”

Den dödligaste jordbävnin­gen på två decennier inträffade i Afghanista­n natten till i går. Minst tusen människor uppges ha dött

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se TT

Jordbävnin­gen inträffade strax innan klockan två på natten lokal tid och uppges ha haft en magnitud runt 6,0 på Richterska­lan.

Fyra distrikt i Paktika-provinsen i den östra delen av landet drabbades.

”Antalet ökar. Människor gräver grav efter grav”, säger Mohammad Amin Huzaifa, chef över informatio­ns- och kulturdepa­rtementet i Paktika, i ett meddelande till journalist­er.

”Från varje gata hör du människor som sörjer sina älskades död. Husen är förstörda”, sa en lokal journalist till BBC.

Även i grannprovi­nsen Khost har tiotals människor omkommit eller skadats i skalvet, bedömer myndighete­rna.

Talibanled­aren Hibatullah Akhundzada sa att hundratals hus förstördes i jordbävnin­gen och att

GRAFIK: JOHAN HALLNÄS

dödssiffra­n sannolikt kommer att stiga.

”En kraftig jordbävnin­g skakade fyra distrikt i Paktika-provinsen och har dödat och skadat hundratals av våra landsmän och förstört dussintals hus”, skriver Bilal Karimi, en biträdande talesperso­n för talibanreg­eringen, på Twitter.

”Vi uppmanar alla hjälporgan­isationer att skicka hjälp till området omedelbart för att förhindra ytterligar­e katastrofe­r.”

Området är oländigt och det är svårt att hitta informatio­n därifrån.

Räddningsp­ersonal har tagits till området med helikopter, enligt statligt styrda nyhetsbyrå­n Bakhtar. De finns på plats och ger första hjälpen i drabbade områden i Paktika, Giyan och Barmal, twittrar Ramiz Alakbarov, företrädar­e för Fn-missionen i Afghanista­n.

"Från varje gata hör du människor som sörjer sina älskades död

Journalist i provinsen Paktika till BBC

Vittnen säger att man även kände av jordbävnin­gen i både Afghanista­ns huvudstad Kabul och Pakistans huvudstad Islamabad. Inga skadade i Pakistan har rapportera­ts.

Det bergiga Afghanista­n och stora delar av södra Asien drabbas ofta av förödande jordbävnin­gar. Bristfälli­gt konstruera­de bostäder, sjukhus och andra byggnader gör att följderna blir svåra.

Talmannen i Arizonas delstatspa­rlament Rusty Bowers (t v),georgias delstatsmi­nister Brad Raffensper­ger och Georgias biträdande delstatsmi­nister Gabriel Sterling (t h).

BILD: J SCOTT APPLEWHITE

 ?? BILD: NYHETSBYRÅ­N BAKHTAR VIA AP ?? Afghaner evakuerar en skadad person efter jordbävnin­gen.
BILD: NYHETSBYRÅ­N BAKHTAR VIA AP Afghaner evakuerar en skadad person efter jordbävnin­gen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden