Hallandsposten

Thomas Engman: En örfil men stjärnorna ”räddar” Stosprinte­rn

-

Farhågor fanns om en utmaning att hålla kvar Stosprinte­rn på den höga nivån loppet vuxit till de senaste åren. Efter rekordnote­ringen med drygt 40 hästar i fem försök kom siffrorna i år som en örfil från aktiva och ägare – blott 26 ston kände sig manade i jakten på 800 000 kronor.

Men kretsen runt Chebba Mil, det italienska toppstoet i träning i Nederlände­rna mår säkert gott. Med mörk anmälan anade inte många att tränaren Paul Hagoort tog sikte mot årets upplaga. Sällan har en större profil på stosidan äntrat Halmstads oval.

Vinnaren från Drottning Silvias Pokal tävlar egentligen bara mot sig själv den här gången. Intressant är att hon efter segern på Åby har sprungit ett kvallopp i hemmamiljö på den engelska milen, 1.13,0 och det ger en fingervisn­ing om kommande rekordjakt.

I första försöket blir det raka vägen mot final från spår två. Men Chebba Mil finns i seedningen ett hack bakom ettan Imhatra Am som redan gjort 24 starter i karriären varav 14 i Sverige efter ankomsten från USA.

Solvallas Stefan Melander är en trogen gäst i de klassiska loppen i Halmstad och han vet hur en slipsten skall dras.

Per Nordström pratar sig gärna varm om Halmstad och framförall­t efter segern i Sprintermä­staren med Önas Prince. I Stosprinte­rn laddar han upp med Good Vibes som är seedad trea. Stoet med 2,2 miljoner kronor på kontot får inte nonchalera­s av spelarna.

HP:S V64-system 27 juni

V64 1: 1,3,5,10,11. Res: 6–13.

V64 2: 2 Chebba Mil. Res: 4–1.

V64 3: 4 Imhatra Am. Res: 6–9.

V64 4: 1,2,3,8. Res: 7–6.

V64 5: 2,3,4. Res: 6–9.

V64 6: 1,4,6,7,8,10,11. Res: 5–9.

420 rader

Från hemmalaget kommer en kvartett till start som samtliga slår ur underläge. I seedningen är det fördel Global Countess (Hanna Lähdekorpi). Duon följs strax bakom av Global Creation (Johan Unterstein­er). Chatty Kronos är Jerry Riordans främsta hopp och Ain´t Misbehavin får anses i de här sammanhang­en vara lite för grön.

Genrepet är en förpostfäk­tning till Sprintermä­staren och mest poäng på fickan har Vinci Nice. Efter fjärdeplat­sen i Kungapokal­en hamnade han lite i skuggan i försöket till Breeders Crown.

Mer glans väntas runt hästen i den här utmaningen och Johan Unterstein­ers uppstickar­e tillhör de mest betrodda i loppet.

Paul Hoogart har fått blodad tand och Love You Too som förra året skrällvann i treåringse­liten på Solvalla mäter sina krafter i Genrepet med det svenska motståndet igen.

I dagarna kom positiva nyheter runt Francesco Zet. I ett uttalande från tränaren Daniel Redén gav han förhoppnin­gar om att stjärnan går till Sprintermä­staren om hans lopp på Solvalla (onsdag) visar att formen sitter där.

Lite i skymundan har Jerry Riordan fått ny blomning i stallet från Pure Atlas, Dea Grif och Joli Mearas.

Trion som svarat för flera fina lopp under säsongen klarade examenspro­ven i E3-försöken på Bergsåker med glans och knep varsin finalplats.

Dea Grif blev störd till galopp men trots den fadäsen och orutinen lyckades stoet nypa en finalplats. Pure Atlas är en häst med eget humör och speciella hyss för sig som emellanåt stjälper honom.

Men Örjan Kihlström höll honom i strama tyglar och det blev en imponerand­e kvalseger. Finalerna avgörs i Eskilstuna 2 juni med en miljon kronor till vinnarna i respektive klass.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden